EventsHBOKennisuitwisselingMBOOut-of-the-box innovatieTalentontwikkelingVeroudering

Innovatie binnen de foodsector!

Op 19 januari organiseerde FICA de zesde editie van het FICA Winter Event in AFAS Live. Studenten van de opleiding Food Commerce & Technology en Business Studies van Hogeschool Inholland Delft en Amsterdam, studenten van het Vonk College, bedrijven uit het werkveld, docenten, lectoren, practoren en een jurypanel kwamen deze dag samen voor een inspirerende middag. 

Minor Challenge Ondernemen
Ook deze editie zagen we weer nieuwe en innovatie producten. Studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Inholland Amsterdam en Delft ontwikkelden voor de minor Challenge Ondernemen een innovatief foodproduct en zetten dit in de markt. De Dipjesfabriek ontwikkelde een vegan en cleanlabel groentespread. Watever bedacht waterkefir, een gefermenteerde frisdrank op basis van water, citroen en vijg. De Koffiebakkers verwerkten de reststroom van koffie in een tartelette, Wasty becomes Tasty bedacht een pompoenbonbon, Friturum ontwikkelde de Frizwamdel en Veggie Fry introduceerde een vegan groente bitterbal.

Snacks van de toekomst 
Team Friturum bedacht de ‘frizwamdel’, een vegetarische frikandel van oesterzwammen (vegetarisch) die op koffiedik (een reststroom) worden gekweekt. “We wilden een duurzaam product creëren en mensen helpen bij het eten van minder vlees”, aldus de student-ondernemers. Hun product is al verkrijgbaar bij restaurant De Beren in Den Hoorn. Ook team Veggie Fry zet met hun vegan glutenvrije bitterbal in op een vleesarme wereld. “Door de consument echt lekkere groentealternatieven voor te schotelen, maak je die transitie gemakkelijker.” 

Team Friturum

Van foodconcept naar start-up 
“In de minor Challenge Ondernemen dagen we onze vierdejaarsstudenten uit om met een innovatieve en commerciële blik naar voeding te kijken en tegelijkertijd na te denken over afvalreductie en het voorkomen van nieuwe reststromen”, legt Annemiek Hollander uit, docent bij Inholland en coördinator van de minor. Een opdracht resulteert in echte producten of diensten. De studenten leren hoe ze de productie kunnen opschalen, gaan op zoek naar investeerders en productiemogelijkheden en bedenken zelf hoe ze hun product of dienst aan de man kunnen brengen. Zo doorlopen ze alle productiestappen van een echt bedrijf, wat al vier jaar leidt tot creatieve productvernieuwingen.   

Meer weten over deze minor? Lees hier verder.

Green Juniors Amsterdam
De unieke hbo-mbo samenwerking met studenten die werkten aan PLINT Ondervoeding, o.a. aan hartige tussendoortjes voor Donny Craves/Fabafull, een maaltijdbox-onderzoek voor Vers aan Tafel en We Design Food, het project “Schijf van 5 uit de regio” voor Voedsel Verbindt en Bokkenpootjes voor de Stadsmarkt.

Het duo Joppe van Baar en Sam Hanou van Bean me up! sleepte de juryprijs in de wacht met yoghurt gemaakt van gefermenteerde veldbonen. Voor hun onderzoek hadden ze o.a. ook sensorische testjes afgenomen tijdens de Inholland Dag van het Onderwijs & Onderzoek. De interactie met HBO-V studenten die in het project PLINT Ondervoeding op verschillende zorglocaties hun stages voor mbo en hbo uitvoeren is daarbij een mooie toevoeging.

FICA Vakdag
Studenten van het Vonk College voeren buitenschoolse projecten uit bij bedrijven en organisaties. Het project van de derdejaars studenten heet de “FICA Vakdag”, de projecten vinden (vooral) plaats binnen FICA-bedrijven. 

We spraken student Marit Hoogcarspel over haar project: “Voor FICA Vakdag zijn Nick en ik bij Natural Cosmetics Holland Beverwijk samengekomen voor dit project. Onze opdracht was om deodoranten te verbeteren en te testen. Het probleem met deze deodoranten was dat de deo’s te snel kristalliseren. Wij hebben tijdens dit project de deodoranten gemaakt met 7 verschillende antioxidanten om te kijken welke uiteindelijk het beste is.” 

Wat heb je geleerd uit het project en neem je mee voor de toekomst?
“Ik heb tijdens dit project veel geleerd. Ik had tijdens mijn opleiding nog niet eerder gewerkt met deodoranten, ik weet nu hoe je deze goed kunt beoordelen op een professionele manier. Ook heb ik geleerd hoe je een onderzoek opzet en uitvoert en hoe je achter resultaten komt en deze goed kunt onderbouwen. Daarnaast weet ik nu een stuk meer van samenwerken door de opzet van de FICA Vakdag!” 

En zelfs met winst! Hoe hebben jullie het Winter Event ervaren?
“Wij vonden het event een erg leuke ervaring! Toen we binnen kwamen schrokken we even van het grote scherm waar ons filmpje op getoond zou worden maar dit viel uiteindelijk erg mee. Ik kijk erg goed terug op het project en ben erg blij met de winst!”

Up-to-date blijven over de komende events en ontwikkelingen? Houd FICA hier in de gaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *