KennisuitwisselingOut-of-the-box innovatieVeroudering

Project PLINT Ondervoeding – Vers aan Tafel

Aandacht geeft smaak! Bij Vers aan Tafel draait alles om ambacht en persoonlijke aandacht. Ze weten bijvoorbeeld wie de boer is die hun groenten levert en vinden het leuk om te inspireren met een wisselend menu van heerlijke smaakvolle maaltijden. Al meer dan vijftien jaar kookt Vers aan Tafel gezonde smaakvolle maaltijden voor thuis die hun chef-koks bereiden met aandacht en passie.  Hierdoor kunnen ze het lekkerste en meest gevarieerde menu aanbieden. Vers aan Tafel sloot zich afgelopen jaar graag aan bij project PLINT Ondervoeding en zien in dat ondervoeding een groot probleem is waar nieuwe oplossingen voor moeten worden bedacht, Vers aan Tafel draagt hier graag aan bij.

Wat maakt het dat Vers aan Tafel heeft gezegd; we nemen graag deel aan dit project?

Algemeen directeur Joost de Man vertelt: “Als bedrijf zijnde positioneer ik mezelf graag als maaltijdservice voor ouderen. Je wilt gezien worden door de mantelzorgers en de zorg.” Ouderen worden beïnvloed door hun verzorgenden. Joost vindt het interessant om zich bezig te houden met de ondervoeding omdat hij ziet dat zorgverleners aangeven dat dat juist zo’n groot probleem is.

Hoe is het vanuit de bedrijfskant om met studenten samen te werken en hoe verloopt dat, zie je hier wat in? 

“Tot nu toe werken we met 4 studenten en partner We Design Food samen. Het geeft een andere invalshoek. Ik ben zelf bijvoorbeeld geen voedingsmiddelentechnoloog, de studenten hebben juist een andere kijk op de maaltijdservice. Het is leerzaam en leuk om met deze enthousiaste mensen te werken en te zien hoe snel ze inzicht krijgen in hoe het concept werkt!”

Wat voor resultaat hoop je uit project PLINT Ondervoeding te halen?

Vers aan Tafel is een goede match met We Design Food, ze vullen elkaar goed aan. Waar Vers aan Tafel de operationele kracht heeft, is We Design Food er voor concepting. “Nu is het belangrijk hoe we het bij de ouderen krijgen. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we ouderen meer aan het eten krijgen? En dat de ouderen van nu en van de toekomst beter gaan eten en niet meer ondervoed raken?” Vers aan Tafel wil samen met de studenten en partners een concept ontwikkelen dat ze zo bij de mantelzorgers kunnen neerleggen. Een concept dat niet alleen op de bereiding maar ook op het onderliggende doel (preventie van ondervoeding) is gefocust. “Onze ouderen zullen niet snel accepteren dat we de receptuur van een oud-Hollandse maaltijd veranderen, wellicht is het wel mogelijk om een tussendoortje zoals een muffin of koekje mee te leveren. Denk dus aan een maaltijd die op een leuke manier wordt gepresenteerd aangevuld met innovatieve tussendoortjes die eiwitten bevatten.”

Wat is tot nu toe de experience van jullie doelgroep; de ouderen?

“Tot nu toe zijn de ouderen blij dat er zoiets als Vers aan Tafel is. We krijgen respons in de vorm van kaartjes met het bericht dat ze het fijn vinden. Dit laat ook zien dat we goed contact hebben met onze klanten. We merken dat met name de zorg en ‘de kinderen van’ erg geïnteresseerd zijn in dit project.”

Wat is er tot nu toe tot stand gekomen?

“Voor ouderen zijn we de ultieme oplossing. We kennen de vergelijkbare concepten als HelloFresh, maar deze zijn niet geschikt voor ouderen. Hierbij moeten ze nog zelf aan de slag in de keuken en dat is juist wat ze niet meer kunnen en willen. Vers aan Tafel biedt kant en klare maaltijden. Tot nu toe is het voor ons erg waardevol om met de andere aangesloten partijen binnen project PLINT Ondervoeding contact te houden, juist omdat elke partij zich ergens anders mee bezig houdt (denk aan de ontwikkeling van ijs, muffins en andere desserts). Juist op deze manier kunnen we mooi samenwerken!”

Benieuwd naar de studenten en hun ervaring met de projecten? Neem dan een kijkje op Inholland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *