Klinkende champagneglazen, vorige week vrijdag bij Inholland Amsterdam, want FICA zag het levenslicht. Deze vier letters staan voor Food Innovation Community Amsterdam en verbinden onderwijs, overheid en bedrijven uit de voedingsmiddelensector. Food-studenten gaan creatief en innoverend aan de slag voor bedrijven en zorgen voor een win-winsituatie: zij doen waardevolle ervaring op en de ondernemers profiteren van hun creativiteit.
Als platform van bedrijven, onderwijs en overheid wil FICA innovatie-educatie in de foodsector stimuleren. De doelstelling is om studenten door middel van stages in contact te brengen met ondernemers, zodat ze samen uitdagingen aangaan. FICA start met vijf bedrijven en vier hogescholen (zie lijst onderaan) die food-opleidingen aanbieden, en verwelkomt graag nieuwe leden. Zo worden stageplaatsen gevuld en opleidingscurricula verder ontwikkeld. Het eigenaarschap ligt bij de deelnemende bedrijven.


Antwoorden op actuele vragen
Gerard van Oosten, domeindirecteur Agri, Food & Life Sciences (AFL) bij Inholland, legde tijdens de kick-off de beginselen van FICA uit: “Samenwerking in en tussen regio’s is heel belangrijk om antwoorden te vinden op actuele vragen. Met alle opleidingen van het Domein AFL zijn we bezig met gezondheid, voeding en leven in de metropool. Als we erin slagen om oplossingen te vinden, kunnen we die exporteren naar elders.” Volgens Van Oosten richt FICA zich op integrale concepten met toegevoegde waarde die Nederland helpt om haar sterke positie op het gebied van voedingsmiddelenproductie te behouden. “Er is nog veel onbekend, er zijn nog veel vragen, en daarom zijn we hier vandaag bij elkaar.”
Passie voor het vak
Inholland-lector Woody Maijer (Integrale Voedsel- en Productieketens) noemde FICA een mooi voorbeeld van een kenniswerkplaats waarin wordt geleerd en samengewerkt. Studenten, ondernemers en wetenschappers worden actief bij het proces betrokken, aldus Maijers. De ‘echte’ projecten wakkeren bij studenten de passie voor het vak aan, terwijl ze worden voorbereid op professionele opgaven en dilemma’s. Enkele diensten die ze kunnen leveren, zijn toegepast onderzoek en publicatie ervan, het oplossen van vraagstukken en organiseren van projecten. Hans Huibers, werkzaam bij maker van innovatieve bakproducten NMK Esbaco, is initiator van FICA en kan zich helemaal vinden in deze centrale rol voor studenten. “De droom van NMK Esbaco is: Heel Shanghai Bakt, Heel Mumbai Bakt, en ga zo maar door. Daarom moeten we continu innoveren. Studenten zijn daarvoor onmisbaar!”
Kansen voor 3D food printing
Twee studenten van de Inholland-opleiding Food Commerce and Technology (FCT) gaven een voorproefje van hoe FICA er in de praktijk uit kan zien. Sterre Booij en Rhea Koning vertelden over hun projecten voor NMK Esbaco en IOI Loders Croklaan, een producent van hoogwaardige oliën en vetten. Ze doen voor de bedrijven onderzoek naar kansen rond 3D food printing. Daarbij komen vragen aan bod als: Welke (gezonde) producten kunnen al succesvol geprint worden? Welke producteigenschappen maken een product printbaar? En welke marktkansen zijn er?
“Onze projecten sluiten goed aan bij wat FICA voor ogen heeft: een innovatieve manier van samenwerken tussen bedrijven ... De unieke wisselwerking tussen ondernemers en Inholland zorgt dat we met zijn allen verder komen.'' -Rhea Koning en Sterre Booij, studenten Food Commerce and Technology


Unieke wisselwerking bedrijven en Inholland
“Zowel NMK Esbaco als IOI Loders Croklaan zijn groot voorstander van open innovatie”, zegt Rhea.“Daarom delen we alle vergaarde informatie onderling. Zo brengen wij elkaar verder op het gebied van 3D food printing, waar nog weinig over bekend is. Daarom sluiten onze projecten goed aan bij wat FICA voor ogen heeft: een innovatieve manier van samenwerken tussen bedrijven.” Sterre voegt toe: “De unieke wisselwerking tussen ondernemers en Inholland zorgt dat we met zijn allen verder komen. Ook omdat we met een verschillende blik kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen van 3D food printing.”
Denken vanuit ondernemer
Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord NV, onderstreepte tot slot in zijn presentatie de grote waarde van talentontwikkeling voor de regio. “Het is belangrijk dat jongeren geïnteresseerd raken in een sector, zonder dat er sprake is van zware, van hogerop opgelegde structuren. FICA denkt vanuit de ondernemer, die graag wil groeien en wil laten onderzoeken op welke manier dat kan.”
FICA is te vinden op Facebook en LinkedIN. De volgende bedrijven nemen momenteel deel aan FICA: AVH Dairy, Donny Craves, NMK Ebasco, IOI Loders Croklaan en Oliehoorn. Deelnemende hbo-instellingen zijn Hogeschool Van Hall Larenstein, HAS Hogeschool, CAH Vilentum Hogeschool en Hogeschool Inholland.
Bron: Inholland