DocentenGezondheidKennisuitwisselingVeroudering

Food Train for Happy Aging! (Uitgesteld)

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving


UITGESTELD

Helaas, de Food Train sessies zullen worden uitgesteld.

Bij deze willen we je informeren dat de Food Train sessies worden uitgesteld. Wij hopen in september de sessies weer te kunnen opstarten. De onderstaande sessies in Delft en Alkmaar gaan niet door.

Voedsel, best belangrijk. En best lekker, meestal. Maar wat weten we er eigenlijk van? Bestaat er zoiets als ‘verstandig eten’, bijvoorbeeld naarmate je ouder wordt? Of een persoonlijk voedselprofiel? Hoe bepaal jij eigenlijk wat er bij jou op tafel komt? En hoe duurzaam wordt dat voedsel geproduceerd? Hoe wordt er gesleuteld aan ons voedsel en in hoeverre zijn we ons hiervan bewust? Een ding is zeker: er valt heel veel te vertellen over wat wij eten en de invloed daarvan op gezondheid en geluk. TOPdelft en NHFood organiseren in de eerste helft van 2022 in samenwerking met Hogeschool Inholland een reeks lezingen en gesprekken over het hoe, wat en waarom van ons dagelijks eten. 

Hogeschool Inholland is een actief speler in de wereld van voeding, voedingsmiddelen en voedselinnovaties. Samen met TOPDelft en NHFood organiseren ze een reeks lezingen met docenten, lectoren en studenten over het hoe, wat en waarom van ons dagelijks eten. Vanaf maart 2022 gaat de Food Train rijden in Delft en Alkmaar. Wanneer stap jij in?


Onderwerpen en lezingen

Food for Happy Ageing – Toegespitst op ondervoeding bij ouderen, door Feike van der Leij
Feike van der Leij begon zijn loopbaan als lector Health & Food met een focus op healthy ageing: langer gezond blijven. Nu ligt de nadruk van zijn onderzoek op happy ageing. Wat bedoelt hij daarmee? “Zo lang mogelijk gezond blijven, maar wel blijven genieten. Voeding die lekker is moet gezond zijn en gezonde voeding moeten we lekker maken.” Maar hoe doe je dat? En hoe makkelijk is het voor ouderen om hier invulling aan te geven? Op 26 januari geeft Feike van der Leij een lezing over deze thematiek, waarbij onder andere smakelijke toepassingen van uienpulp de revue zullen passeren. 

Woensdag 9 maart 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Woensdag 17 maart 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Clusius College, Drechterwaard 10 Alkmaar


Jij als burger, consument en shopper! – Een bijzonder drieluik
door Woody Maijers (lector Integrale Voedsel- en productieketens)
Voeding gaat niet alleen over voedsel maar ook over gedrag. En de mens is een ingewikkeld wezen. Onze keuzes in het stemhokje (bijvoorbeeld over bio-industrie) kunnen in de supermarkt opeens verdwenen zijn als we merken dat die biologische kip een hoger prijskaartje heeft. Woody Maijers schetst ons wispelturige gedrag vanuit drie perspectieven en gaat na wat dat betekent voor wat we uiteindelijk op ons bord hebben. 

Woensdag 13 april 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Woensdag 14 april 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Clusius College, Drechterwaard 10 Alkmaar


Food Safety
Met miljarden wereldburgers in het verschiet zal de voedselvoorziening in de komende decennia fors van karakter moeten veranderen. De eerste stappen worden al gezet, met verrassende voedselproducten bijvoorbeeld gebaseerd op reststromen uit de tuinbouw of insectenkweek. Een novel food dat er aankomt, zoals eendenkroos-eiwit als nieuw ingrediënt, is een voorbeeld. Bijzonder duurzaam maar hoe zit het met de voedselveiligheid? Docenten Food Commerce & Technology van Inholland weten hier meer van…

Woensdag 25 mei 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Woensdag 19 mei 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Clusius College, Drechterwaard 10 Alkmaar


De Kracht van Smaak

Voeding komt niet binnen als het niet lekker is. De smaak, geur, kleur en textuur van ons eten bepaalt in grote mate de kans om het nog een keer te willen eten, en dat is een driver die natuurlijk ook commercieel gezien bijzonder interessant is. Sensorisch onderzoek is een tak van sport waarin Inholland uitblinkt, en die expertise delen we niet alleen graag met studenten, maar ook met jou! Docenten Food Commerce & Technology gaan verschillende aspecten van sensorisch onderzoek belichten en dat betekent dat jij het zelf ook gaat beleven!

Woensdag 22 juni 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Woensdag 23 juni 2022 – inloop 19u30, start 20u00, Clusius College, Drechterwaard 10 Alkmaar


Personalised Food

Wat voor de een gezond en lekker is kan voor een ander heel anders uitpakken. Geen mens is gelijk en naar mate onze kennis over individuele gezondheids-“merkers” toeneemt kunnen we aan onze specifieke behoeftes beter tegemoetkomen. Op basis van DNA-kennis kan iets gezegd worden over gepersonaliseerde voeding die bijdraagt aan onze gezondheid. Hoe gaat dit in zijn werk, wat levert het ons op, en hoe zit dat met ethische kwesties rondom DNA-kennis van jezelf? Dit veld ontwikkelt zich snel, en het gaat niet alleen om DNA, maar ook om kennis van andere meetbare biologische kenmerken (zoals bloedsuikerspiegel) die ons kan helpen.

Woensdag 14 september 2022  – inloop 19u30, start 20u00, Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Donderdag 15 september 2022  – inloop 19u30, start 20u00, Clusius College, Drechterwaard 10 Alkmaar


*Wij rekenen er op dat we vanaf maart weer live bijeenkomsten kunnen beleggen van maximaal 40 personen. Voor iedere sessie is aanmelden verplicht, en we volgen de (dan) toepasselijke richtlijnen van het RIVM.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *