KennisuitwisselingOut-of-the-box innovatieTalentontwikkeling

FICA – waar foodinnovatie en educatie samenkomen

Wat is de beste marketingstrategie voor notenmelk? Hoe maak je brood van bierbostel? Waarom is geitenmelk gezonder dan koemelk? En wat is de samenstelling van de perfecte chocoladevulling? Klinkt dat ingewikkeld? Niet voor tweedejaarsstudenten Food Commerce & Technology bij Inholland Amsterdam. In samenwerking met bedrijven uit de foodsector werkten de studenten aan uitdagende en innovatieve praktijkopdrachten. Vorige week dinsdag presenteerden zij hun resultaten en bevindingen tijdens het derde event van Food Innovation Community Amsterdam (FICA).

Brouwbrood
Zaal FICA
Winnaars

“De bevindingen en resultaten van de onderzoeken zijn ontzettend waardevol voor deze bedrijven. Samen met hen vormen we een community om innovatie-educatie in de foodsector te stimuleren”, zegt Feike van der Leij, docent health & food en medeoprichter van FICA. De bedrijven waarvoor studenten onderzoek uitvoerden waren: IOI Loders Croklaan, Brouwbrood, AVH Dairy, TOP en NMK Esbaco. “De studenten deden tijdens het onderzoek onschatbare praktijkervaring op die hen beter voorbereidt op hun toekomstige plek op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd droegen ze bij aan de innovatiekracht van de betrokken bedrijven”, aldus Van der Leij.

"Dit project is een hele goede manier om met bedrijven in contact te komen" - Studentes Isabella van der Steenstraten en Ilja van Rijn
 “Het is belangrijk om goed te begrijpen wat een bedrijf wil bereiken. Dan kun je echt een verschil maken. Daarnaast is dit project een hele goede manier om met bedrijven in contact te komen. Door goed samen te werken kom je heel ver”, zeggen Isabella van der Steenstraten en Ilja van Rijn, die hun opdracht maakten rondom 3D food printing. Carlijn, Isah en Lisa vinden het lastig om goed contact te houden met de opdrachtgever. “Bedrijven beantwoorden vragen niet altijd snel genoeg of ze geven niet volledig antwoord, maar we hebben er wel heel veel van geleerd. Vooral dat je van tevoren een goed proefplan op papier moet hebben.”

Unieke eetcultuur
“Als Nederlandse kok leer je op de Franse klassieke manier koken, terwijl de Nederlandse eetcultuur uniek is in de wereld’’, zegt Albert Kooy, Meesterkok Stenden Hotel en gastspreker van de dag. Hij heeft met vooruitstrevende en baanbrekende veranderingen de keuken en daarmee de restaurants gezonder, duurzamer en betaalbaarder gemaakt. Kooy zet de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal weer op de kaart. Hij vindt dat Nederlandse koks en restaurants zich meer moeten gaan bezighouden met hun eigen keuken. 

"Het Brouw-broodje doet mee aan de circulaire economie" - Student Lucas Delwig
Juryprijs: melk
Tijdens het FICA-event werden er twee felbegeerde prijzen uitgereikt: de juryprijs en de publieksprijs. De jury bestond uit vier juryleden: derdejaarsstudenten Anne Kok en Mieke Commandeur, Olaf van Kooten, (Inholland-lector Duurzame Verbindingen in de Greenport en hoogleraar Wageningen Universiteit) en Astrid Rijnhoff van Hessing supervers. Aan het einde van de middag werd de beste inhoudelijke presentatie gekozen. Na lang beraad koos de jury voor de projectgroep met de opdracht bij AVH Dairy. Studenten Melanie Hertogh, Melissa Bozdana, Dennis Hemelaar, Esmee Kooiker, Sophie Krabbe en Vincent Franken deden onderzoek naar de verschillen van koemelk en geitenmelk. “Het onderzoek heeft veel diepgang en de verbanden kloppen’’, aldus jurylid Olaf van Kooten. De resultaten van de opdracht waren goed onderbouwd, duidelijk en ijzersterk.

Publieksprijs: gezond en duurzaam
Het publiek koos unaniem voor de studenten die hun opdracht uitvoerden bij Brouwbrood. Met hun enthousiasme en originele presentatie pakten zij het publiek helemaal in. Michelle le Fèvre, Jimmy Roeland, Erwin Verlaan, Zoë Oberol en Lucas Delwig ontwikkelden brood van bierbostel. Dit is restafval die vrijkomt bij de productie van bier. Daarmee is het brood duurzaam en ook nog eens heel lekker, want volgens de studenten geeft bierbostel het brood een authentieke smaak. “Het Brouw-broodje is onderdeel van de circulaire economie. Als je bierbostel met veel liefde bij elkaar brengt krijg je duurzaam brood, daarnaast wordt het ook nog eens met de fiets rondgebracht”, vertelt Lucas Delwig tijdens zijn presentatie. Over de marketing van het brood zegt hij: “Het blijkt dat het verhaal het brood een stuk lekkerder maakt. Als je ‘gezond en duurzaam’ roept heeft dat een positieve uitwerking op de smaak." 

Bron: Inholland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *