Veroudering

“De voorbeeldfunctie van de ouder of verzorger is het allerbelangrijkste”

Hoe leer je kinderen gezond eten? Waarom lusten kinderen vaak geen groenten? Moet je kinderen betrekken bij het kiezen van gezond eten? En wanneer kun je het beste experimenteren met gezond eten? Tijdens het evenement 'Opgroeien met smaak' in Delft en Alkmaar kregen we antwoord op deze vragen. 'Opgroeien met smaak' werd georganiseerd door Hogeschool Inholland, Greenport NHN, FICA en Clusius College. Het evenement stond in het teken van gemak, humor en lekker eten met betrekking tot opgroeiende kinderen.

Experimenteren en voorbeeldrol

Volgens Malou Bakuwel, docent van de Inholland-opleiding Food Commerce & Technology, is het belangrijk dat je als ouder of verzorger zorgt voor een prettige eetomgeving voor het kind. "De periode van vloeibaar naar vast voedsel is de beste periode om te experimenteren met eten, maar je moet soms wel acht tot tien keer volhouden met experimenteren", aldus Malou. Ook kinder kookboekenschrijfster Gees van Asperen deelde haar tips en tricks. "De voorbeeldfunctie van de ouder of verzorger is het allerbelangrijkste. Als je kind ziet dat jij als ouder geen spruitjes eet, is de kans heel klein dat je kind wel spruitjes wil eten", vertelde Gees.

Goochelen en testen

Harry Vogel en Feike van der Leij, ook docenten van de opleiding Food Commerce & Technology, leerden ons met humor meer over smaak en voeding. Dit deden zij door te goochelen! Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter dat een blikje Coca-Cola Light ècht 'light' is. Het blikje Coca-Cola Light drijft namelijk in water, terwijl een gewoon blikje Coca-Cola zinkt! We sloten de avond af met kok en docent van Inholland: Maarten Bosch. Maarten had een smaaktest voorbereid, maar eerst moesten wij onze smaak neutraliseren met een klein bloemknopje (Szechuan Buttons). Dit bloemknopje zorgde voor een tintelende tong en speekselontwikkeling. Daarna kon iedereen een smoothie proeven en raden uit welke acht ingrediënten de smoothie bestond.

Bekijk hieronder de korte video!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *