Tags: Gezondheid | Leeftijd en Leefstijl | Projecten
In gesprek met Robbert Gobbens: Ontwikkelingen in de Innovatieve Zorg
In de wereld van de zorg, waar de behoeften van elke individuele patiënt centraal staan, spelen projecten zoals PLINT Ondervoeding, VITALIS, LION en Passende Zorg een cruciale rol. In gesprek met Robbert Gobbens, Lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, een pionier op het gebied van innovatie in de zorg, die ons inzicht geeft in de nieuwste ontwikkelingen en initiatieven binnen deze sector.
Project PLINT Ondervoeding, oorspronkelijk gericht op het voorkomen van ondervoeding bij thuiswonende ouderen, heeft een solide basis gelegd voor innovatie in de zorg. Het project legde de nadruk op het Leer- en Innovatie Netwerk (LIN), dat in verschillende zorginstellingen verspreid over het land werd opgestart. In de LINs is onder andere nagegaan welke instrumenten kunnen worden ingezet om ondervoeding bij thuiswonende ouderen te kunnen opsporen. In zijn algemeenheid fungeren LIN's als broedplaatsen voor ideeën en innovatie, er aandacht is voor technologische vooruitgang zoals beeldbellen en geavanceerde hulpmiddelen voor ouderenzorg.
Vervolginitiatieven zoals LION bouwden voort op de opgedane kennis en expertise van projecten zoals PLINT. LION richt zich op het ontwikkelen van een leefstijlloket in de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West voor het verbeteren van de leefstijl bij oudere bewoners. Het projectteam doet dit met behulp van technologie, sociale initiatieven en het betrekken van (toekomstige) professionals. Beide projecten zijn gericht op het verbeteren van de zorg voor ouderen door middel van innovatie en technologie.
Het recentelijk opgestarte Passende Zorg-project, geleid door Robbert Gobbens, richt zich op het bieden van gepersonaliseerde zorg aan mensen met dementie en hun naasten. Het brengt verschillende zorginstellingen samen, waardoor een brede en diverse aanpak mogelijk wordt. Het doel is duidelijk: passende zorg bieden aan mensen met dementie, waarbij de focus ligt op maatwerk en het ondersteunen van zorgprofessionals bij het omgaan met diverse situaties.
“Het gaat ook steeds meer om maatwerk leveren. Elk mens is anders, daar moet je aandacht voor hebben”.
In de omgang met mensen met dementie en hun naasten spelen tal van uitdagingen een rol. Het is geen vast stappenplan; elke situatie vereist een unieke aanpak. Het is een taak die veel vraagt van zorgprofessionals, maar door samenwerking en kennisdeling kunnen we een verschil maken in het leven van degenen die het meest kwetsbaar zijn in onze samenleving.
Het werk van Robbert Gobbens en de bovengenoemde projecten laten zien hoe innovatie en samenwerking kunnen leiden tot betere zorg en een betere kwaliteit van leven voor degenen die het het hardst nodig hebben. Met een toewijding aan voortdurende verbetering en een focus op maatwerk, kunnen we een zorgsysteem creëren dat echt om de individuele behoeften van elke patiënt geeft.