Tags: Duurzaamheid | Out-of-the-box innovatie

19.12.2023
TTL

In gesprek met Els van Uffelen: Innovatie en Duurzaamheid in het Yogho Bono-project

In ons interview met Els van Uffelen, onderzoeker voedingstechnologie bij Hogeschool Inholland, wordt enthousiast verteld over het avontuur dat vorig jaar begon met twee studenten. Hun doel was duidelijk: de smaak van veldbonen verbeteren door fermentatie.

Het Yogho Bono-project ging van start als spin-off van project Bean me up!. Bean me up! wordt uitgevoerd door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen en richt zich op grotere inzetbaarheid van de veldboon; een eiwitrijk gewas dat in Nederland geteeld kan worden. Het project buigt zich over de hele keten, van de teelt tot de ontwikkeling van producten met veldboon. Zo kunnen we de markt voorzien van duurzame, gezonde en eiwitrijke producten.

Yogho Bono is de plantaardige veldbonenyoghurt, studenten en onderzoekers van Inholland hebben hard gewerkt als onderdeel van Bean me up!. Onder dit project valt de smaakoptimalisatie van de veldboon door middel van fermentatie en de optimalisatie van de veldbonen-“melk” productie, die nodig zijn geweest om een goede yoghurt te maken. Er wordt nu gekeken of de yoghurtproductie kan worden opgeschaald.

Het eerste experiment slaagde, maar uitdagingen in het proces leidden tot een tweede fase. Student Willem Elshout stortte zich het afgelopen halfjaar op het melkproces, cruciaal voor yoghurtproductie. Het project is een innovatieve duurzame revolutie, waarbij traditionele koemelk wordt vervangen door veldbonen, een veel duurzamere plantaardige bron want de veldboon is namelijk een lokaal geteeld product. Het gebruik van veldboonbloem benadrukt verdere duurzame praktijken.

De smaakervaring van veldbonen-yoghurt varieert, met positieve reacties van degenen die al vertrouwd zijn met plantaardige alternatieven. “Smaak is natuurlijk subjectief. Het is iets waar mensen langzaam aan moeten wennen. We heben nu gewerkt aan een plain yoghurt nog zonder smaken. Een optie is om nog verschillende smaken toe te voegen zodat het eventueel aantrekkelijker wordt voor de groep die het minder snel zou kiezen.” Het overtuigen van nieuwe consumenten blijft dan ook een uitdaging. “Veldbonen hebben potentie als duurzaam alternatief in de voedselindustrie. Het doel is om de hele veldboon te integreren in diverse producten, zoals pasta, brood, vlees, en muffins.”

Hoewel het project nog niet veel op de markt heeft gebracht, draagt het bij aan kennisvergaring en zal het bewustzijn over duurzame voedselkeuzes toenemen naarmate het project zich ontwikkelt. Het succes van het project is te danken aan een consortium van samenwerkende bedrijven en instellingen, wat aantoont dat samenwerking essentieel is voor duurzame innovatie.

Uitdagingen in teelt en smaakontwikkeling vragen om optimalisatie. Het project streeft naar constante verbetering om een breed scala aan consumenten aan te spreken. Het succes van het Yogho Bono-project kan een groter voedselbewustzijn bevorderen door de aandacht te vestigen op duurzame alternatieven en de diversiteit van plantaardige producten.

Voor onderzoekers in duurzame voedselinnovatie is het advies om te blijven experimenteren en samen te werken. Het Yogho Bono-project toont aan dat doorzettingsvermogen en teamwork cruciaal zijn. Els van Uffelen benadrukt het optimaliseren van het melkproces als een hoogtepunt tijdens het project. “Het streven naar verbetering en de uitdagingen maken het project memorabel en veelbelovend voor de toekomst van duurzame voedselinnovatie.”

Namens Judith Bontenbal mocht Feike van der Leij deze week één van de Eiwit Challenge-prijzen van Stichting Voedsel Verbindt in ontvangst nemen voor dit mooie project. Met de prijs is het nu mogelijk ook voor de kleur en houdbaarheid de puntjes op de i zetten. Met een aan te schaffen pasteur-unit kunnen studenten van o.a. Hogeschool Inholland volop verder met de ontwikkeling van heerlijke, gezonde en duurzame Yogho Bono-varianten. Die prijs komt dus als geroepen!

The post Innovatie en Duurzaamheid in het Yogho Bono-project appeared first on FICA.nl.

share:

gerelateerde inhoud