Tags: Kennisuitwisseling | Leeftijd en Leefstijl | Out-of-the-box innovatie
Food Trend College 2024: Innovaties en Inzichten rond Voedselallergieën voor Producent en Consument
Op dinsdag 8 oktober 2024, te midden van de "Week van ons eten", vond een boeiend food trend college plaats, georganiseerd door FICA in samenwerking met het lectorenplatform Voedsel Voeding en Gezondheid. Het evenement, getiteld Voedselallergie: alles wat je moet weten als producent en consument, trok 120 deelnemers naar de Bijlmerzaal van de Hogeschool Inholland in Amsterdam, waar experts de nieuwste ontwikkelingen rondom voedselallergieën bespraken. Voor dagvoorzitter Feike van der Leij was het gelijk ook zijn laatste bijeenkomst waar hij vanuit zijn rol binnen FICA, Inholland en het lectorenplatform vorm aan mocht geven (hij gaat met deeltijdpensioen, waarover binnenkort meer). De vier experts die aan het woord kwamen namen het publiek mee in hun inleidingen met raakvlakken waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen.
Het programma opende met dermatoloog Thuy-My Le van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze legde uit dat voedselallergieën bij kinderen vaak anders zijn dan bij volwassenen en belichtte de rol van IgE-antistoffen. Een belangrijk onderdeel van haar presentatie ging over kruisreacties tussen pollenallergenen en voedsel, zoals appels en noten, die vaak allergieën bij volwassenen veroorzaken.
Vervolgens benadrukte voedselallergiespecialist Berber Vlieg (OLVG en Rijnstate) het belang van een gezond eetpatroon dat niet alleen voedselallergieën helpt voorkomen, maar ook chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Interessant was haar standpunt dat dierlijke producten, ondanks veel huidige gezondheidsdiscussies, een waardevol onderdeel van een gezond dieet kunnen vormen.
Ondernemer Laurie Lancee, medeoprichter van Vini Mini, vertelde over haar persoonlijke ervaring die leidde tot de oprichting van haar bedrijf. Vini Mini produceert voeding met hoog-allergene stoffen voor kinderen, wat volgens wetenschappelijk onderzoek de beste manier is om voedselallergieën op latere leeftijd te voorkomen.
Tot slot sprak Alie de Boer, universitair hoofddocent aan Maastricht University, over de nieuwe wetgeving rondom etikettering van allergenen. Ze benadrukte het belang van duidelijke waarschuwingen, zoals “kan sporen bevatten van…”, en de strengere regels die vanaf 2026 in Nederland gelden voor alle voedselproducenten.
De middag werd afgesloten met een paneldiscussie en een prijsuitreiking. De winnende ideeën, gepresenteerd in korte filmpjes, waren gericht op het aantrekken van talent naar de foodsector. Na een korte paneldiscussie volgde een jury-oordeel over drie filmpjes die voor de pauze waren getoond. Dit betrof een prijsvraag die bij het FICA Zomerevent op 20 juni was uitgezet met de titel “Talent boeien voor Food”. Van de drie filmpjes met bruikbare ideeën zijn er twee gehonoreerd! Esmee Bais van Vonk Alkmaar (Voeding & Voorlichting) stelde voor een beurs in te stellen waarmee toekomstige studenten eerder voor Food gaan kiezen en Valentin Umanjec van Inholland (Food Commerce & Technology) stelde voor een koekjesbaksessie uit te voeren en aanstormend talent te boeien door hen met gezondere alternatieven te laten komen. Beide ideeën werden als inspirerend gezien en zullen door FICA naar een volgend plan worden gebracht. Na afloop genoten de deelnemers van een borrel en een rondleiding door de nieuwe Inholland-locatie.
Het food trend college bood waardevolle inzichten voor zowel producenten als consumenten en toonde aan dat voedselallergieën een belangrijk en actueel onderwerp blijven in de voedingsindustrie. Dit smaakt naar meer...