Tags: Out-of-the-box innovatie | Duurzaamheid
Aahminozuren!
Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van proteïnen, de eiwitten in je lichaam die een grote rol spelen bij vrijwel alle biologische processen. Ze geven de cellen structuur, zijn van belang voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen, beïnvloeden de functies van organen en dragen bij aan het herstel van weefsels zoals spieren, huid en botten. Maar ook voor je spijsvertering, nachtrust en energieniveau zijn aminozuren van belang.
Van juni 2020 tot juni 2021 doen studenten Food Commerce & Technologyvan Hogeschool Inholland Delft en Amsterdam sensorisch onderzoek en vullen hun kennis aan met chemie: begrip van relatie tussen structuur en smaak van moleculen. Studenten van HZ University of Applied Sciences, Vlissingen gaan aan de slag met literatuuronderzoek en pakken de chemie op. De studenten vertellen elkaar tijdens fysieke meetings met online sub-meetings waar ze mee bezig zijn.
Op vrijdag 9 oktober gingen Green Junior studenten Delft op bezoek bij het Centre of Expertise Biobased Economy in Vlissingen bij HZ University of Applied Sciences.
Tanja Moerdijk en de studenten Sterre van der Velden, Joost de Wolf en Johan Diepeveen verwelkomden de Inholland studenten.
Inholland studenten Kirsten van Delft, Romy van der Tak en Willemijn ten Hoor waren fysiek aanwezig met docenten Karin Renaud en Feike van der Leij. Feike is initiator en coördinator van het SIA KIEM-Gochem project Aahminozuren! Studente Kaat Kaya en directeur van Biorefinery Solutions BV in Raalte Lourens Zwart woonden de bijeenkomst online bij.
NRS is als bedrijf geïnteresseerd in de smaak van kleine eiwitten en aminozuren die o.a. uit zeewier en ook uit andere plantaardige bronnen worden gehaald, zoals Alfalfa, ui en wellicht eendenkroos (waterlinzen).
v.l.n.r. Karin Renaud, Kirsten van Delft, Romy vd Tak en Willemijn ten Hoor
Ook aanwezig waren Tanja (docent Chemie), Joost en Johan (studenten Chemie aan HZ UAS) en Sterre (student HAS Hogeschool in Den Bosch). De drie studenten volgen op dit moment de minor Marine Biobased Specialties (MBBS) in Vlissingen. Bij de kennisuitwisseling vertelde student Sterre over de potentie van zeewier, ze heeft zelf veel gedoken (en doet dat nog!) en wist er veel vanaf. Student Joost is op zoek naar de eigenschapen van aminozuren wat betreft het opwekken van eetlust en zorgen voor verzadiging, Actueel omdat we ook smaakstoffen willen inzetten bij aanpak ondervoeding bij ouderen. Student Johan had al gedegen analyse in gang gezet over structuur van aminozuren en de smaak die deze apart van elkaar hebben en/of samen met nucleotiden zoals innosine en GMP (die werken samen met aminozuren om bijv. de smaak Umami te geven en te versterken).
Namens de studenten Food Commerce & Technologyvan Hogeschool Inholland Delft gaf Kirsten een presentatie over de aanpak van hun project: Het opzetten van een expertpanel om geïsoleerde aminozuren in verschillende contexten aan te bieden. Sensorisch onderzoek staat hierbij centraal. Het is mooi dat ze dan vanuit Zeeland de structuur-eigenschappen meekrijgen zodat samen de relatie tussen structuur en smaak kan worden gelegd.
Wist je dat…
Veel toepassingen al zeewier bevatten zonder dat we dat in de gaten hebben? Kauwgom en tandpasta bijvoorbeeld bevatten alginaten net als het bindmiddel Agar dat in Japanse keuken wordt gebruikt. Japan is bakerat van kennis over smaak van zeedieren, daar is umami ontdekt voor het eerst in 1908. De naamkomt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). Samen vormen deze umami, ofwel ‘smaak van heerlijkheid’ of ‘heerlijke smaak’.
Met het project Aahminozuren! willen de studenten tot een methode komen die het mogelijk maakt om enkele kleine eiwitten- en de aminozuren waaruit die zijn opgebouwd- chemisch te karakteriseren en op een doelmatige wijze sensorisch te beoordelen. Op de lange termijn is het perspectief om uit zeewier, eendenkroos en reststromen van landbouwgewassen waardevolle componenten te kunnen isoleren met een toegevoegde waarde op het gebied van smaak.
Het project is gesubsidieerd door SIA (Stichting Innovatie Alliantie) als KIEM_GoChem project.
The post Aahminozuren! appeared first on FICA.nl.