Kennisuitwisseling

“We zijn voor het leven aan elkaar gekoppeld als we het hebben over onderwijs”.

Het FICA-team heeft er twee nieuwe gezichten bij: Alette Baartmans en Marcel Derksen. 

Ze nemen het stokje over van Ciska Pouw die als voormalig community builder een nieuwe uitdaging aangaat. De twee nieuwe leden willen samen met FICA vieren wat er al tot stand is gebracht en zetten graag vervolgstappen om ervoor te zorgen dat nog meer partijen getriggerd worden om met jongeren samen te werken. “Wij zien dit als een win-win-win situatie”, aldus Alette en Marcel. 

Alette en Marcel, zouden jullie iets meer over jullie zelf kunnen vertellen? 

“Ik, Marcel Derksen, heb een achtergrond binnen de food-sector. Na 16 jaar ervaring als kok en cateringmanager vond ik dat het tijd werd om een volledige overstap te maken naar iets anders. Omdat ik mijn communicatieve vaardigheden wilde verbeteren, ging ik me focussen op het geven van voorlichting. Door het volgen van de NLP (Neuro Linguïstisch programmeren) opleiding heb ik meer over communicatie en zelfontwikkeling geleerd, waarbij kwaliteit en persoonlijke aandacht centraal stonden. Na dit zes jaar gevolgd te hebben, richtte ik mijn eigen bedrijf op: Food Passion, waarbij ik kookworkshops gaf over samenwerken en leren communiceren. Het opzetten van mijn eigen bedrijf heeft me zeker verder gebracht, omdat ik mede hierdoor terecht ben gekomen bij het ROC facilitaire opleiding mbo-niveau 4. Ik heb meegewerkt aan het opzetten van leerwerk bedrijven wat inhoudt dat leerlingen elk jaar verschillende facetten van het werkveld leren kennen. Op deze manier lopen leerlingen de hele cyclus door. Op een dag zat ik op het terras in Utrecht en hoorde ik Alette praten met een collega. Ik heb me met het gesprek bemoeid en we zijn toen niet meer van het terras afgekomen”.

Alette: “Toen we elkaar op het terras ontmoetten, had ik net de opleiding Organisatiewetenschappen afgerond. Ik was altijd al gefascineerd door het onderwijs, mede doordat mijn ouders allebei onderwijzer zijn. Ik wist altijd al dat ik niet voor een groot adviesbureau wilde werken en had daarom de stap gezet om zelf advieswerk uit te voeren rondom onderwijs. Ik leerde ondertussen ook andere ondernemers kennen waarmee ik ‘Geen School’ had opgericht. We namen dan één week lang een school over en gingen dan op een niet-schoolse manier aan de slag, waarmee we allemaal super veel leerden. Dit combineerden we met het bedrijfsleven en daar zat het raakvlak met Marcel. Twee jaar geleden hebben Marcel en ik een groot deel van onze droom kunnen realiseren door Education Warehouse op te starten. Dit is een leerwerk bedrijf dat ons in staat stelt om te werken met mbo-, hbo- en wo-studenten binnen de IT en communicatie. Via deze weg maakten wij ook kennis met FICA, wat we allebei fantastisch vonden, omdat het een opstapeling is van praktijkverhalen van jongeren en mensen in het bedrijfsleven. We zijn op dit moment aan het kijken waar FICA nu staat en hopen te kunnen helpen vanuit de ervaring die wij hebben”. 

Wat willen jullie betekenen voor FICA? 

“De eerste stap die Marcel en ik hebben gemaakt is het bestuur en iedereen daaromheen laten inzien dat ze iets heel bijzonders aan het doen zijn. We moeten met FICA vieren wat er tot nu toe tot stand is gekomen. 

We zien het als een win-win-win situatie als je jongeren betrekt bij een bedrijf, omdat je je eigen bedrijf ook een groot cadeau geeft. Het zorgt voor een enorme innovatie boost, maar ook een andere spirit binnen je eigen organisatie. De vervolgstappen die we voor bedrijven zouden willen zetten is door een extra stap te zetten in het pedagogisch didactisch vermogen. Hiermee kunnen we jongeren meenemen in hun eigen ontwikkeling. Op het moment dat jongeren een stage lopen, lopen ze tegen veel dingen aan en gebeurt er ontzettend veel wat betreft persoonlijke ontwikkeling. We zouden met de FICA-bedrijven willen kijken in hoeverre er ruimte is om de jongeren te helpen in het proces waarin ze zitten en niet alleen bezig te zijn met de innovatie en de opdracht. Als je dit als bedrijf goed doet, is de stage een mooie manier om jong talent te werven”. 

Wat verwachten jullie van FICA? 

Alette: “Ik verwacht dat ik veel meer ga leren over de food-sector, hoe dat precies werkt en hoe daarin geredeneerd wordt. Ik krijg er echt een klokhuis gevoel van, omdat je een hele nieuwe sector leert kennen waarvan je nog niet echt weet hoe dat werkt”. 

Marcel: “De timing is perfect. Wij kunnen de komende jaren met jullie en met de innovatieve kracht van jongeren, veel makkelijker buiten de box denken en is dan ook onze taak om de oude garde mee te krijgen en te enthousiasmeren. We krijgen de ruimte om hiermee aan de gang te gaan”. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *