Out-of-the-box innovatie

Veganistische paté, chutney van mango en bacon van kokos: vegan day!

De Food & Lifestyle studenten van Aeres MBO zitten al vroeg klaar in de Stadsboerderij Almere. Vandaag staat het thema in het teken van veganisme. De dag gaat van start met de vraag: wat betekent ‘vegan’ voor jou? ‘’Geen dierlijke producten gebruiken’’, antwoordt student Robin. ‘’Mooi als je veganistisch bent of kan zijn voor het welzijn van dieren’’, voegt medestudent Michelle toe. De studenten gaan de komende drie weken onderzoeken hoe ze een smaakvol veganistisch gebakje kunnen maken. Hiervoor schreven zij vorige week woensdag in groepjes een recept met hulp van veganistische chef-kok Wim Derksen.

Gastspreker Pablo Moleman van non-profitorganisatie Viva Las Vega’s helpt de studenten op weg. ‘’Veganistisch eten is niet alleen verantwoord, maar ook nog eens heel lekker’’, zegt Moleman. De non-profitorganisatie werkt dagelijks aan het versnellen van de ‘vegarevolutie’ en de overgang naar een plantaardig, dier- en mensvriendelijk voedselsysteem in Nederland. ‘’Wij willen veganistisch eten makkelijker, leuker en lekkerder maken.’’ Moleman geeft de studenten verschillende tips over hoe zij in hun recept dierlijke ingrediënten kunnen vervangen door plantaardige ingrediënten.

‘’Het is aan jullie de taak om een smaakvol en vooral verrassingsvol veganistisch gebakje te ontwikkelen’’ - Fleur Huijben

Een smaakvol veganistisch gebakje

Esther Meester en Fleur Huijben voedseldesigners van NMK Esbaco lichten de opdracht verder toe. NMK Esbaco is een internationaal productiebedrijf voor de bakkerswereld. Het internationale bedrijf produceert ingrediënten voor professionele patisserieën, grote bakkerijen en thuisgebruik. ‘’Het is aan jullie de taak om een smaakvol en vooral verrassingsvol veganistisch gebakje te ontwikkelen’’, zegt Huijben. Het beste recept wint een prijs én wordt mogelijk door NMK Esbaco geproduceerd. Volgens Meester is het een uitdaging om zonder toevoeging van ei gebak te maken. Dit komt omdat dierlijke eiwitten een belangrijke rol spelen in de structuur en smaak van gebak. Welke ingrediënten je het beste kan gebruiken, verschilt per recept. ‘’Het een kwestie van experimenteren!’’      

Veganisme een opkomende trend

Huijben en Meester leggen uit waarom het onderwerp vegan zo interessant is voor NMK Esbaco. ‘’Wij leveren onze producten ook in India. In dit land eet ongeveer de helft van de bevolking veganistisch. Daarbij is de Indische markt erg opkomend’’, zegt Meester. ‘’Ook in andere landen is veganistisch koken en bakken al jaren een belangrijke trend. Dit gaat in de toekomst steeds belangrijker worden. Wij kunnen jullie ideeën en inspiratie goed gebruiken’’, voegt Huijben toe. Ook volgens Moleman is veganistisch eten een trend. ‘’Als je kijkt op Google Trends zie je dat er veel wordt gezocht op zoektermen gerelateerd aan veganistisch eten.’’

‘’Koken is mijn passie. Ik wil mensen blij maken met mijn gerechten’’- Wim Derksen

Een verassende smaakcombinatie

Na de gastcolleges en verdere uitleg over de opdracht was het lunchtijd. Veganistische chef-kok Wim Derksen verzorgde de lunch. Derksen is chef-kok in het Amsterdams veganistische restaurant Meatless District. ‘’Koken is mijn passie. Ik wil mensen blij maken met mijn gerechten’’, aldus Derksen. De studenten mochten in duo’s zelf aan de slag met het bereiden van de lunch. Elk duo kreeg een recept van Derksen. Vervolgens werden de borden mooi opgemaakt. Het eindresultaat was vegan paté van champignons met chutney van mango, bacon van kokos en knapperige stukjes toast. Een verassende smaakcombinatie.

Na de lunch gingen de studenten in groepjes verder met de opdracht. Woensdag 15 november gaat een echte jury bij NMK Esbaco de veganistische gebakjes proeven en beoordelen.

Innovatieklas

Het project vegan is een initiatief van innovatieklas. Innovatieklas is een intensief programma voor het wetenschappelijk en beroepsonderwijs waarbij studenten tijdens hun studie werken aan echte projecten met professionals en wetenschappers. Studenten leren samenwerken met medestudenten en mensen uit het werkveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *