KennisuitwisselingOut-of-the-box innovatie

Vegan muffins, brownies en cupcakes! Welke smaakt het best?

Het wordt een spannende dag voor de Food&lifestyle studenten van Aeres MBO Almere. Twee weken geleden begonnen zij aan het ‘vegan project’. In opdracht van Viva Las Vega’s en NMK Esbaco experimenteerden zij de afgelopen weken met recepten voor veganistische muffins, brownies en cupcakes. ‘’Onze brownie is heel lekker geworden, ondanks dat ik helemaal niet zo van veganistisch eten houd’’, zegt student Tess. Vandaag worden de bakcreaties van de studenten door een echte jury getest. Het beste recept wint een prijs èn wordt mogelijk door NMK Esbaco geproduceerd. Wie gaat er met de prijs vandoor?

De jury bestaat uit Esther Meester, Fleur Huijben en Roos Lanjouw van NMK Esbaco, veganistische chef-kok Wim Derksen, Pablo Moleman van Viva Las Vega’s en Loan Nguyen eigenaresse van Sencha Lunchstore. Aan de jury de taak om te kiezen welk groepje studenten het lekkerste recept heeft ontwikkeld. ‘’Wij testen jullie gebak op smaak, geur en structuur. Daarbij is smaak het allerbelangrijkste’’, zegt Meester van NMK Esbaco.

Ambachtelijke muffins

Om de beurt komen de studenten in hun groepje naar voren om de jury meer over hun bakcreatie te vertellen. Het eerste groepje heeft een chocolademuffin gemaakt met stukjes pure chocola erin. ‘’Wij hebben sojamelk gebruikt in plaats van gewone melk en onze eiwitvervanger is chiazaad’’, zegt student Babs. ‘’Het chiazaad hebben wij eerst tien minuten laten weken in water. Dit zorgt voor een goede binding.’’ De studenten vertellen dat het eerste recept van de muffin mislukte. Na een kleine aanpassing in het recept, was de muffin de tweede keer wel gelukt. De studenten vinden hun muffin lekker, maar zij vinden de muffin er niet heel mooi uitzien. ‘’Het lijkt niet op de muffin die je in de winkel koopt’’, legt Babs uit. Waarop Meester inhaakt en zegt: ‘’Ze zien er juist erg ambachtelijk uit!’’

‘’Je kunt er zelf nog allerlei ingrediënten aan toevoegen'' - student Cynthia

Basic cupcakes

Daarna begint het tweede groepje studenten met presenteren. Zij hebben een cupcake gebakken. ‘’Wij hebben ook sojamelk gebruikt voor onze cupcake’’, zegt Cynthia. ‘’Lijnzaad is onze eiwitvervanger.’’ Volgens de studenten smaakt hun cupcake erg basic. Het recept biedt een goede basis. ‘’Je kunt er zelf nog allerlei ingrediënten aan toevoegen. Het is juist leuk dat je zelf verschillende variaties kunt maken’’, legt Cynthia uit. De studenten hebben zelf geëxperimenteerd met wortel en sinaasappelsap. ‘’De smaak van onze wortel-sinaasappel-cupcake was goed, maar het cakeje werd iets te sappig.’’

Verrassende brownies

Dan is het laatste groepje aan de beurt. Dit groepje heeft een brownie gebakken met bietensap, pure chocoladestukjes en kokosschaafsel als topping. ‘’Door de zoete smaak van het bietensap, hebben wij minder suiker hoeven toevoegen aan ons beslag’’, zegt Tess. ‘’We hebben zonnebloemolie toegevoegd voor een goede binding. Hierdoor werd het beslag een mooi gebonden massa, daarom hebben we geen andere componenten toegevoegd.’’ Volgens de studenten kun je creatief zijn met het toevoegen van ingrediënten. Zo kun je zelf variëren door bijvoorbeeld pecannoten door het beslag te mengen.

''Het is lekker smeuïg, maar niet te zwaar’’ - Huijben

En de winnaar is…

Na een kort overleg, maakte de jury de winnaar bekend. De brownie van studenten Tess, Suzanne, Quan en Robin kwam als beste uit de test. ‘’De smaak van de brownie is goed. Het is lekker smeuïg, maar niet te zwaar’’, zegt Huijben. De brownie scoorde het hoogst op structuur, smaak en uiterlijk. ‘’Hopelijk kunnen we met deze hulp binnen een jaar een veganistisch product op de markt zetten’’, voegt Huijben toe. ‘’Allemaal super bedankt!’’

Het verschil

Eerder op de dag was Karin Soeters van de Nicolaas G. Pierson Foundation te gast. De Nicolaas G. Pierson Foundation is het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Dieren. Door onderzoek wil deze foundation de kennis in de maatschappij over thema’s als dierenwelzijn, dierenrechten, duurzaamheid en natuur verbreden. Soeters legt uit waarom vegetariërs en veganisten het verschil maken. ‘’Een van de grootste veroorzakers van het broeikaseffect wordt vaak over het hoofd gezien’’, zegt Soeters. ‘’De veehouderij stoot 40 procent meer broeikasgassen uit dan al het verkeer en vervoer samen.’’ Volgens Soeters is een vegetariër in een Hummer milieuvriendelijker dan een vleeseter in een zuinige auto.

Innovatieklas

Het project met het thema vegan is een initiatief van innovatieklas. Innovatieklas is een intensief programma voor het wetenschappelijk en beroepsonderwijs waarbij studenten tijdens hun studie werken aan echte projecten met professionals en wetenschappers. Studenten leren samenwerken met medestudenten en mensen uit het werkveld.

Voor meer informatie over dit project klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *