Out-of-the-box innovatie

Van bananenbrood gemaakt van schillen tot een eetbare parfum

In het vierde studie jaar krijgen de Food Commerce & Technology studenten de kans om met de minor Challenge Ondernemen, hun eigen startup op te zetten. Met deze startup krijgen zij de kans om hun eigen product of dienst op de markt te brengen. Elke jaar is er weer grote diversiteit aan producten en diensten die op de markt worden gebracht en ook dit jaar is dit weer het geval. Zo hebben we een voorbeeld; van bananenbrood gemaakt van bananenschillen tot een parfum die een extra smaaksensatie teweegbrengt. 

Glutenvrije poffertjes

Heel veel mensen hebben ermee te maken. Een glutenallergie. Met Tummy Foods willen de studenten een poffertje op de markt te brengen die volledig glutenvrij is. Studente Anouk Brantjes ontdekte haar idee tijdens het oppassen op haar oppaskinderen: een glutenvrij poffertje. “Er zijn op dit moment nog niet heel veel mogelijkheden voor kinderen met een glutenallergie. Wanneer die kinderen een leuke activiteit hebben overdag (kinderfeestje of een dagje pretpark) is er voor hen geen mogelijkheid voor een lekkere lunch. Op veel plekken zijn er namelijk geen opties voor deze groep kinderen, dus dan kom je al gauw uit op die ‘droge boterham”. Meer weten? Kijk op Tummy Foods.

Een extra smaaksensatie

Hoe zorg je voor een extra smaaksensatie tijdens het eten? De studenten van Food Parfum willen drie verschillende smaken op de markt brengen die over het eten kan worden gesprayd voor een extra smaaksensatie. Stefan Hentzen: “Het idee ontstond eigenlijk doordat mijn broer door corona zijn reuk en smaak kwijtraakte. Met een geur kan de smaak nog intenser smaken. Hierdoor had ik het idee om een parfum te ontwikkelen waarmee je die extra smaakdimensie kan creëren.” De groep wil de parfum op de markt brengen uit een distillaat. Dit is te vergelijken met een gin, jenever of whisky. Wil jij meer weten over Food Parfume?

Banana Peely Bread

Studenten van Company Banana Peely Bread willen dat het overschot van bananen en bananenschillen wordt tegengegaan door overrijpe bananen weg te halen bij winkels en de bananenpulp én -schillen te verwerken in een bananenbroodbeslag. Sacha Kuipers: “Toen we van start gingen, wilden we heel graag een product op de markt brengen dat bijdraagt aan een duurzamere wereld. Na onderzoek te hebben gedaan naar reststromen van groen​te en fruit, zagen we kansen in het gebruiken van ​schillen van bananen.” Op dit moment is Banana Peely Bread klaar met de productontwikkelingsfase en halen de ondernemers overrijpe bananen op bij de snelle bezorgingsservice Gorillas. Milena Koleva: “Nu ligt onze focus vooral op het vinden van investeerders en verkoopkanalen”.  

Duurzame likeur van sinaasappelschillen

Veel alcoholische dranken worden niet op een duurzame manier geproduceerd, omdat de productie en de grondstoffen veel water nodig hebben. Om hier iets tegen te doen, bedacht de groep Peel Liquer een mooi product; Narancello. Marsha Moest: “Wij wilden graag een product ontwikkelen dat aansluit op het groeiende probleem met reststromen. De sinaasappelschillen die wij gebruiken, worden normaliter weggegooid”. Op dit moment komen er langzaam steeds meer duurzame likeuren op de markt. Demy Huijsman: “Wij destilleren namelijk niet en produceren daarom op een hele traditionele manier.” Op dit moment is de groep druk bezig met het rond krijgen van de financiering en om aandeelhouders voor zich te winnen. Ben jij ook benieuwd naar het verhaal? Kijk op Peel Liqueur.

Een zoet beleg zonder suikers.

Een groep die van zoet broodbeleg iets gezonds wil maken. Ashley Foekens: “Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een jam die bestaat uit citroen gecombineerd met chiazaad. Hiermee zijn wij het enige zoete broodbeleg product dat gezond is.” Met dit product wil de groep zich specifiek richten op consumenten die een bewustere keuze willen maken voor hun broodbeleg of yoghurt. Ook hebben ze al meer plannen voor de toekomst. Uiteindelijk hopen ze ervoor te zorgen dat al het zoete broodbeleg een gezonde optie zal zijn en er niet meer hoeft worden gekozen. Meer weten over Chitroen? Of wil jij ook zo’n gezond potje bestellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *