Symposium One Health and beyond

Symposium One Health and Beyond

Drie studenten van de Inholland-opleiding Food Commerce & Technology en een student Dier- en Veehouderij organiseren het symposium One Health and Beyond. De dag zal in het teken staan van de gezondheid van mens, dier en milieu.  De studenten willen met deze onderwerpen inzicht geven in voeding en de belangrijkste aspecten vanuit de omgeving. 

Aanmelden kan door een e-mail te sturen met je voor- en achternaam, organisatie en functie naar: iris.wies@inholland.nl

Er is plaats voor maximaal 60 personen vol = vol.

Datum: 10 oktober 2018

Tijd: 12.30 uur - 17.15 uur

Locatie: Hogeschool Inholland Den Haag

Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag

Lokalen: 0.154/0.146

Programma

12.30-13.00 Inloop met koffie en thee
13.00-13.15 Opening dagvoorzitter
13.15-13.45 Ton Lossonczy - Vermenging van ziektes
13.45-14.05 Pauze
14.05-14.35 Tineke Kramer - One health en veterinaire volksgezondheid
14.35-14.40 Themasessie bedrijf en student
14.40-15.10 Jonathan Breemhaar - Vlees uit een machine
15.10-15.35 Pauze
15.35-16.05 Frens Pries - Bijengezondheid en de gevolgen van de mens
16.05-16.35 Proeverij Koppert Cress van Bart Olde Agerhuis
16.35-16.45 Uitreiking FICA Award en afsluiting
16.45-17.45 Netwerkborrel

 

Proeverij door Koppert Cress

Koppert Cress is gespecialiseerd in ‘Cressen’, zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie, er is een cress voor alle toepassingen. En de keuze wordt steeds groter. Ieder jaar wordt minstens één nieuw product toegevoegd aan het sortiment ‘Micro-vegetables’, een collectie die als ‘Architecture Aromatique’ onder de aandacht wordt gebracht.

Tijdens de proeverij komen we meer te weten over de unieke cressen van Koppert Cress en kun je het natuurlijk proeven. Denk hierbij aan cressen die smaken naar komkommer, anijs, mosterd, limoen, etc. De proeverij wordt gegeven door Bart Olde Agterhuis (strateeg voeding en gezondheid bij Koppert Cress).

Gastsprekers

Ton Lossonczy  - Vermenging van ziektes

Vroeger was er een strikt onderscheid tussen ziektes die optraden in de rijke welvarende landen en tussen ziektes die optraden in arme landen. Tegenwoordig zien we een toenemende mate in vermenging van deze ziektes met soms verstrekkende gevolgen. Non Communicable Diseases (NCD's) komen steeds vaker voor in arme landen waar de economie sterk groeiende is, anderzijds worden de mensen in welvarende landen steeds kwetsbaarder voor infectieuze ziektes met een deels exotisch karakter. Ton Lossonczy zal in zijn presentatie vertellen over de vermenging van ziektes en de gevolgen daarvan.

Ton Lossonczy heeft aan de Wageningen Universiteit Voeding van de Mens gestudeerd. In meer dan 40 jaar onderwijs aan uiteenlopende hbo-opleidingen heeft hij studenten wegwijs gemaakt in voeding van de mens, microbiologie, toxicologie, epidemiologie en de wet- en regelgeving op het gebied van voeding.

Tineke Kramer – One health en veterinaire volksgezondheid

Tineke Kramer zal ingaan op de veiligheid van dierlijke producten in relatie tot trends in de maatschappij zoals BARF en dierwelzijnseisen aan dierhouderij. Wat zijn bijvoorbeeld de consequenties van het buiten huisvesten van varkens of kippen, voor de veiligheid van het product? En waar moet je rekening mee houden als je je huisdier rauw vlees voert?

Tineke Kramer richt zich op One Health onderwijs-, onderzoek- en projectontwikkeling. Tineke Kramer was werkzaam bij de Faculteit Dierengeneeskunde, IRAS, afdeling Veterinary Public Health & Environmental Epidemiology als onderzoeker en docent. Hiernaast werkte zij bij de GGD-regio Utrecht en het RIVM om de mens-dier verbinding te versterken en zich bezig te houden met One Health thema’s waaronder zoönosen, antibiotica resistentie, de intensieve veehouderij en zorgboerderijen.

 

Jonathan Breemhaar - Vlees uit een machine

Vleesproductie is één van de meest schadelijke industrieën voor onze planeet. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat er veel voer en water verbruikt wordt om een dier te laten opgroeien. Al veel industrieën zijn door de eeuwen heen afgestapt van het gebruik van dieren om processen sneller en efficiënter te maken. We gebruiken geen postduiven meer voor communicatie en geen paard voor dagelijks vervoer, maar de voedselindustrie is nog altijd zeer afhankelijk van dieren.

Jonathan Breemhaar studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en werkt bij Mosameat. Mosameat ontwikkelt kweekvlees; echt vlees, maar zonder het slachten van een dier. Hij zal in zijn presentatie uitleggen waarom deze ontwikkeling belangrijk is en hoe de machine eruitziet die straks de koe gaat vervangen.

Frens Pries - Bijengezondheid en de gevolgen voor de mens

De gezondheid van bijen staat wereldwijd onder druk. Dit is niet alleen een ecologisch probleem, maar ook een potentieel gevaar voor de productie van (voedings)gewassen. Bijen spelen een essentiële rol in de bestuiving hiervan. Frens Pries werkt aan een oplossing voor een van de grootste bedreigingen van de bijengezondheid: de varroamijt. Tijdens het gastcollege zal hij vertellen over de bijengezondheid en de gevolgen voor de mens.

Frens Pries werkt in samenwerking met de Europese stichting Arista Bee Research, zaadveredelaar Bejo Zaden (met een eigen imkersorganisatie) en Hogeschool Van Hall Larenstein aan een oplossing voor de varroamijt. Zij beogen met dit onderzoek de specifieke genen van de honingbij te identificeren die zorgen voor resistentie tegen de varroamijt.

Route

Openbaar vervoer: Vanaf station Den Haag Centraal is het 9 minuten lopen naar Hogeschool Inholland den Haag.

Je kunt ook bus 24 richting Mariahoeve (halte Prins Clauslaan) nemen. De bus stopt voor het gebouw van Hogeschool Inholland Den Haag.

Vanaf station Den Haag Hollands Spoor, neem je tram 1 of 9 richting Scheveningen Noorderstrand, tram 12 of 16 richting Centraal Station of tram 17 richting Statenkwartier.

Parkeren: In de zijstraten van de Theresiastraat kun je na 14.00 uur gratis parkeren. 

Bij politie Overbosch (einde van de Theresiastraat) kan je gratis parkeren. Vanaf daar is het ongeveer 15 tot 20 minuten lopen.

Routebeschrijving Inholland Den Haag in PDF