Out-of-the-box innovatieSport

Supersportief en blauwe ogen? DNA-kit voorspelt toekomst van je baby

Analyse Me presenteerde op de Negenmaandenbeurs een nieuwe DNA-kit voor baby’s. De DNA-kit van Analyse Me test de definitieve oogkleur van je kind, of je kind bittere smaakstoffen kan proeven, een kans heeft om lactose-intolerantie te ontwikkelen, een denker of een doener gaat worden èn of je kind in het bezit is van het snelheidsgen. Volgens Sander Bast van Analyse Me is het een ‘ludiek kraamcadeau’, maar volgens Marieke van Dooren (klinisch geneticus van het Erasmus MC) gaat deze kit echt te ver. EditieNL maakte er een item over.

De DNA-kit voor baby’s

Wordt je baby later een echte doener of is het een denker? Wordt je baby een sporter? En – ook belangrijk – lust hij of zij later spruitjes? Met de nieuwe DNA-kit voor baby’s zouden nieuwsgierige ouders antwoord kunnen krijgen op deze vragen. Het werkt als volgt: je koopt voor 69 euro een kit bij Analyse Me en neemt wangslijm af van je baby. Het wangslijm stuur je vervolgens naar Analyse Me die de DNA-analyse uitvoert. Na drie tot vier weken krijg je de uitslag in de vorm van een animatievideo. “Mijn broer en ik geven volwassenen lifestyle- en voedingsadviezen op basis van hun DNA. Dat instrument vonden we iets te zwaar voor baby’s, dus hebben we er een speciaal voor baby’s ontwikkeld. Een ludiek kraamcadeau, dachten we”, zegt Sander Bast van Analyse Me tegen EditieNL.

DNA-kit

Kritische noot

Marieke van Dooren, klinisch geneticus van het Erasmus MC, vindt de kit ‘echt te ver gaan’. “Het lijkt onschuldig, maar stel dat uit de test blijkt dat een kind minder geschikt is voor sport. Als een ouder dit serieus neemt en het kind daarom op pianoles laat gaan, stuur je het kind in een bepaalde richting. En dit is misschien wel onterecht. Er zijn zoveel meer factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een persoon. Het DNA is maar voor een klein deel bepalend.”, aldus Van Dooren.

Voor de fun

Sander Bast van Analyse Me benadrukt nogmaals dat de DNA-kit vooral voor de ‘fun’ is. “DNA speelt een rol, maar omgevingsfactoren spelen een grote rol in hoe dingen tot uiting komen. De DNA-resultaten moet je meer zien als een hypothese; een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Wij laten ons niet uit over ziektes en aandoeningen, de test is dus totaal geen medische diagnose. Het is meer een voorspelling”. 

Analyse Me is een betrokken samenwerkingspartner van FICA. De afgelopen maanden hebben studenten en docenten aan verschillende vraagstukken en opdrachten gewerkt bij Analyse Me. Bekijk hier het hele artikel van EditieNL. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *