Binnen project PLINT Ondervoeding worden al mooie stappen gemaakt. Er zijn diverse studentgroepen van Inholland (Food Commerce & Technology), HvA (Voeding & Diëtiek) en het Clusius college (Voeding & Voorlichting) bezig met bedrijfsopdrachten die gekoppeld zijn aan het PLINT-project. Een mooie kans voor kennisdeling en vragen & tips over en weer tussen de studenten. Naast de studenten werkt daarmee ook het voedingsonderwijs (Inholland, HvA en Clusius college) op een interessante manier met elkaar samen binnen dit project.
We spraken projectleider & docent Food Commerce & Technology (Inholland) Marinka Gelevert en coördinator praktijkopdrachten Voeding & Diëtiek Lars Vierbergen (HvA) over deze samenwerking.
Wat maakt het dat jullie graag deelnemen aan dit project?
Lars: “Het is leuk om het netwerk dat HvA-studenten hebben met partners te verbreden door een nieuw consortium aan te gaan, dit is heel waardevol. Je vist vaak in dezelfde vijver en dit zorgt voor een frisse blik. Het gebeurt niet vaak dat hogescholen onderling projecten uitwisselen, echt co-creatie! Dit is al een hele stap en voegt écht iets toe als het gaat om de thema’s inhoudelijk (voedsel en ouderen). Dat komt hier heel mooi samen.”
Marinka: “Binnen Inholland werken studenten vanuit de opleiding Food Commerce &. Technology aan deelprojecten die gekoppeld zijn aan PLINT Ondervoeding. Hierbij zoeken we echt de verbinding tussen onderwijs en onderzoek. We koppelen het project aan allerlei vakken. Het is een belangrijk project omdat ondervoeding binnen het curriculum aandacht moet krijgen. Leuk dus dat dit vanuit verschillende kanten door studenten wordt belicht. Waarbij Voeding & Diëtiek het meer bekijkt vanuit de voedingskundige kant en Food Commerce & Technology meer vanuit de marketing en technologische kant.”
Waar kunnen de studenten echt iets bijdragen aan dit project? Waar zit het in dat dit zo’n goede combinatie is?
Marinka: “Er worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd met de onderwijsinstellingen. Door de verschillende benaderingen heb je hier een stuk kennisdeling omdat iedereen samenkomt in zo’n meeting. Bij deze lessen wordt het verschil tussen de opleidingen heel duidelijk. De kruisbestuiving vind ik hierbij heel interessant om te zien. We werken bij project PLINT Ondervoeding met 24 partners waarbij de HvA er één van is en bedrijven als Vers aan Tafel, Fabafull, We Design Food, ProeVkantoor en Vers+. Als je ziet wat deze partijen met elkaar doen is dat een hele mooie manier van samenwerken.
Er wordt echt een inhoudelijke bijdrage geleverd door de studenten. Voor hen is het tijdens de opleiding een van de vakken en praktijk gerelateerde opdrachten. Het is dus niet ‘nep’ maar écht zodat ze ook echt iets kunnen bijdragen, ze doen een klein onderdeeltje van het grotere PLINT Ondervoeding project.”
Lars: “In relatie met ProeVkantoor hebben we intensief contact. Wat je ervaart is dat tussen de studenten en ProeVkantoor er echt een ander perspectief wordt gegeven door een professional. Het is een frisse manier om input te verzamelen bij de doelgroep die hij dagelijks tegenkomt. Kennisverrijking.”
HvA en Inholland bieden beide een andere studie aan, merk je hierin verschil bij de studenten qua aanpak?
Marinka: “Het zijn allemaal hbo-studenten maar iedere student is uniek. Ergens zit er veel overlap in de presentaties van de HvA en Inholland, en aan de andere kant is de invalshoek anders (marketing, technologie, diëtiek, voeding). Het enthousiasme is heel leuk om te zien bij de studenten. Er wordt veel moeite gedaan. Er is een enorme motivatie en inzet om alsnog tussen tentamens door zich te presenteren. Bijvoorbeeld op het Festival van Preventie in de vorm van pitches, producten proeven en presentaties. Twee groepen van de HvA mochten op basis van hun presentatie ook door naar het FICA Summer Event. Ook al vinden ze het heel spannend, ze doen het toch omdat ze het echt graag willen. Super knap!
Wat zijn tot nu toe de ervaringen vanuit HvA en Inholland?
Lars: “Voor onze studenten is het de eerste kennismaking met een onderwerp waar ze wel eens van hebben gehoord maar waar ze nog wel echt moesten induiken om tot een eindproduct te komen. Ondervoeding bij ouderen is nog niet een heel bekend probleem. Zeker met de vergrijzing is het nu heel relevant. Er zitten veel facetten aan die het heel interessant maken aan de marketing en voedingskant (denk aan eenzaamheid, communicatie, vergrijzing, onderschatte risico’s op ondervoeding). Het is tof dat er tijdens dit soort projecten vanuit een ander perspectief naar de problematiek wordt gekeken. Ze nemen het mee voor de rest van hun carrière om zich daar mee te profileren.”
Wat is er tot nu toe al tot stand gekomen?
Marinka: “Te veel om op te noemen! Maar vanuit de HvA zijn groentespreads, oud-Hollandse groentekoekjes en ijsjes ontwikkeld. Vanuit Inholland zijn groentebakjes ontwikkeld met groenten, fruit en een aanvulling in nutriënten. Ook wordt er gewerkt aan het concept samen koken onder de naam ‘Eetmaatjes’ en zijn de studenten bezig met een ‘Ouwe kerelkoek mix’. Partners We Design Food en Vers aan Tafel werken met een groep studenten op dit moment aan een concept hoe bezorgmaaltijden aantrekkelijk kunnen worden aangekleed om het eten gezelliger te maken. Genoeg mooie opdrachten dus!”
Benieuwd naar de studenten en hun ervaring met het project PLINT Ondervoeding? Lees verder via Inholland.