GezondheidOut-of-the-box innovatie

Plant-based koeken met het goede van groenten

De roze koek, wie kent dit zoete lekkernijtje niet? Een product wat in een hele hoop winkelschappen te vinden is. Door de hoeveelheid onbekende ingrediënten die op de verpakkingen staan, is het vaak lastig om precies te weten wat je koopt. Rob van Erven, oprichter van Donny Craves, wilde hier verandering in brengen. Hij creëerde plantaardige roze koeken die een volledig natuurlijk en vegan alternatief zijn van de klassieke roze koek. Inmiddels liggen zijn baksels o.a. in meerdere horecagelegenheden door heel het land en bij de AH to go en BP. 

In 2011 begon Donny Craves met het verkopen van bio koeken, wat in die tijd een uniek concept was. Zijn idee was om stromen groente en fruit zoals kikkererwten, courgette en rode biet in de koeken te verwerken. Hier kon hij een concreet product van maken. Nu streeft Rob van Erven naar een volledig plant-based assortiment. Hij zag hoeveel energie het kost om alles te produceren, welke impact dit heeft op de omgeving en de voedselverspilling. Craves voerde een experiment uit door ei en boter te vervangen. Uit dit experiment komt de vegan roze koek voort. 

Donny Craves heeft door de samenwerking met FICA mooie projecten op kunnen zetten. Een aantal studenten hebben stagegelopen bij het bedrijf en zorgde met hun frisse kennis voor nieuwe inzichten. Zo hebben de studenten in de aanloop naar het FICA Summer event koekjes ontwikkeld waar groente in verwerkt zat. 

De coronacrisis zorgde voor een aantal uitdagingen bij Donny Craves. “De eerste week is er vooral gekeken naar wat de consequenties waren en wat dit zou betekenen voor Donny Craves. Dat het pijn ging doen was wel duidelijk, want het grootste deel afnemers komt uit de horeca”. Het bedrijf startte een samenwerking met Bocca Coffee.Bij aankoop van Bocca Coffee kreeg je er een Bocca koek bij (geproduceerd door Donny Craves). Voor Donny Craves gaat het nu vooral om het stimuleren van de online verkoop en het aangaan van partnerships. 

In de toekomst zou Donny Craves partner willen worden van de voedselwerkende industrie, zoals telers en verwerkers. Het bedrijf wil een halffabricaat leveren aan de industrie. Maar op de eerste plaats komt toch wel een vaste waarde in het schap creëren. De droom van Rob van Erven is het eerst circulaire koekjes bedrijf van Nederland worden. 

“Het maakt ons niet uit of je de traditionele roze koeken koopt of de koeken van Donny Craves. De koeken van Donny Craves zijn volledig plantaardig, wij zijn continue aan het onderzoeken hoe wij koeken kunnen maken die zo min mogelijk energie kosten. We hebben de lekkerste producten tegen een zo laag mogelijke voetafdruk. We willen laten zien dat je met groenten super koekjes kunt maken op een eerlijke manier zonder melk, boter en ei toe te voegen”. 

Crave jij nu ook naar deze lekkere en gezonde koeken? Neem eens een kijkje op de website www.donnycraves.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *