GezondheidOut-of-the-box innovatie

Plant-based koeken met het goede van groenten

De roze koek, wie kent dit zoete lekkernijtje niet? Een product wat in een hele hoop winkelschappen te vinden is. Door de hoeveelheid onbekende ingrediënten die op de verpakkingen staan, is het vaak lastig om precies te weten wat je koopt. Rob van Erven, oprichter van Donny Craves, wilde hier verandering in brengen. Hij creëerde plantaardige roze koeken die een volledig natuurlijk en vegan alternatief zijn van de klassieke roze koek. Inmiddels liggen zijn baksels o.a. in meerdere horecagelegenheden door heel het land en bij de AH to go en BP. 

In 2011 begon Donny Craves met het verkopen van bio koeken, wat in die tijd een uniek concept was. Zijn idee was om stromen groente en fruit zoals kikkererwten, courgette en rode biet in de koeken te verwerken. Hier kon hij een concreet product van maken. Nu streeft Rob van Erven naar een volledig plant-based assortiment. Hij zag hoeveel energie het kost om alles te produceren, welke impact dit heeft op de omgeving en de voedselverspilling. Craves voerde een experiment uit door ei en boter te vervangen. Uit dit experiment komt de vegan roze koek voort. 

Donny Craves heeft door de samenwerking met FICA mooie projecten op kunnen zetten. Een aantal studenten hebben stagegelopen bij het bedrijf en zorgde met hun frisse kennis voor nieuwe inzichten. Zo hebben de studenten in de aanloop naar het FICA Summer event koekjes ontwikkeld waar groente in verwerkt zat. 

De coronacrisis zorgde voor een aantal uitdagingen bij Donny Craves. “De eerste week is er vooral gekeken naar wat de consequenties waren en wat dit zou betekenen voor Donny Craves. Dat het pijn ging doen was wel duidelijk, want het grootste deel afnemers komt uit de horeca”. Het bedrijf startte een samenwerking met Bocca Coffee. Bij aankoop van Bocca Coffee kreeg je er een Bocca koek bij (geproduceerd door Donny Craves). Voor Donny Craves gaat het nu vooral om het stimuleren van de online verkoop en het aangaan van partnerships. 

In de toekomst zou Donny Craves partner willen worden van de voedselwerkende industrie, zoals telers en verwerkers. Het bedrijf wil een halffabricaat leveren aan de industrie. Maar op de eerste plaats komt toch wel een vaste waarde in het schap creëren. De droom van Rob van Erven is het eerst circulaire koekjes bedrijf van Nederland worden. 

“Donny Craves bakt 100% plantaardig, op een zo bewust mogelijke manier de allerlekkerste koeken. Guilty pleasures in een nieuw (verantwoorder) jasje.”

Ei en boter zijn uit de receptuur verdwenen. Toegevoegd zijn verschillende ‘geredde’ groenten zoals wortel en courgette die door kleine imperfecties het supermarktschap niet hebben gehaald. Dit zorgt voor extra structuuren voedingswaarden. Behalve groenten redt deze stap uiteraard ook dieren. De missie van Donny Craves is om minder voedsel te verspillen en minder energie en water te verbruiken. Zo houden ze rekening met de planeet, de natuur en de dieren. Let’s bake the world a better place!

Crave jij nu ook naar deze lekkere en gezonde koeken? Neem eens een kijkje op www.donnycraves.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *