KennisuitwisselingTalentontwikkeling

Ontdekkingsreiziger Ciska Pouw, Community Builder bij FICA, geeft stokje door

“Iemand vertelde mij ooit: Wat jou echt uniek maakt in je aanpak is dat je enerzijds gericht bent op het realiseren van concrete doelstellingen en resultaten terwijl je tegelijkertijd ook altijd kijkt naar ‘wat kan er nog meer?’,  zonder de focus te verliezen, en dat hebben niet zoveel mensen.” Ciska Pouw, Community Builder bij FICA, is pionier in hart en nieren maar geeft nu het stokje door en gaat haar levensmotto achterna: “What else is possible?” 

Als programmamaker begon Ciska Pouw bij de Innovatieklas. De Innovatieklas, opgericht door Founder Iris Goedhart, is opgezet vanuit de behoefte aan meer instroom van niet-agrarische studenten in het ‘groene bedrijfsleven’ met name voor een meer bedrijfsmatige, commerciële en innovatie gedreven instroom van nieuwe talent. Daarnaast waren niet alleen de innovatie oplossingen belangrijk, maar ook de professionele ontwikkeling en samenwerking tussen studenten, docenten en bedrijfsleven. “Dat was echt pionieren, samen met Iris gaf ik geur en kleur aan het concept. Ik ging kijken welke docenten en studenten mee wilden doen, organiseerde workshops en excursies. Het was het totaalconcept, ontzettend leuk!” 

“Samen iets doen in talent, food en ontwikkeling. Het is leuk om te prikkelen en aan te jagen.”

Hoe kwam je terecht bij FICA? 

“De Innovatieklas was een tijdelijk programma en ik leerde daarin o.a. Hans Huibers kennen, frontier bij NMK Esbaco. Omdat ik het belangrijk vond dat de Innovatieklas een vervolg kreeg stelde ik Hans Huibers, Renee Boerefijn (Directeur Innovatie bij Bunge Loders Croklaan) en Feike van der Leij (Professor en docent bij Inholland Food Commerce & Technology) aan elkaar voor om met elkaar te sparren over het verbinden van studenten, docenten en ondernemers.”

Tot haar grote geluk zeiden Hans, Renee en Feike samen: “We vinden het zo belangrijk studenten, docenten en ondernemers in de Food met elkaar te verbinden, we willen dit door gaan zetten!”. Een geweldige stap voor Ciska. Iets wat ze met veel passie en energie had opgebouwd maar tijdelijk van aard was, kreeg door het verbinden van de juiste mensen in 2016 een permanente status, in de vorm van een nieuwe community: FICA! 

“Super gaaf om te zien dat uit een droom die ik toen had, nu FICA is ontstaan.”

“Vervolgens wilden ze graag dat ik Community Builder van FICA werd en daar zei ik natuurlijk volmondig ‘ja’ tegen! Van 2016 tot 2018 heb ik samen met hen veel gepionierd. Vervolgens formaliseerden we medio 2019 de samenwerking met het Clusius College in het mooie programma NH Food. Nu, anno 2021 is het geweldig dat wat ik toen in de basis met hen heb opgebouwd, nu in heel veel opzichten relatief zelfstandig draait. De website is een plek geworden die niet langer statisch is maar waar ook veel gebeurd. Het laat zien hoe rijk en divers alles is wat we binnen FICA doen. Ik krijg er nog steeds wel kippenvel van..”

Waarom ga je jouw rol als Community Builder bij FICA overdragen?

“Het voelt met alles wat we in de loop der jaren gerealiseerd hebben heel logisch om nu een stap terug te doen en het stokje over te dragen. Mijn opvolgers barsten van de goede ideeën en netwerk en kunnen de FICA community weer verder brengen. De plek van Community Builder innemen is zeker niet makkelijk, het is super veelzijdig en divers en er lopen vele projecten en samenwerkingen. Om die reden blijf ik tijdelijk aan om hen de tijd te geven om hun draai te vinden en ingewerkt te raken.” 

“Wat ik ‘normaal’ vind aan wat we met FICA doen, is eigenlijk helemaal niet zo normaal. Door de feedback en reacties van anderen besefte ik steeds meer dat wat we met elkaar doen en hebben neergezet bijzonder is. Ik ben dan ook  heel trots op wat we samen bereikt hebben!”

Wat waren je hoogtepunten bij FICA?

“Ik zie altijd mogelijkheden en voel me zielsgelukkig als mogelijkheden werkelijkheid worden; daar draag ik graag aan bij met mijn creativiteit, ervaring en netwerk. Er ligt nu een stevige basis; er zijn duurzame relaties opgebouwd, docenten staan in hun kracht en bedrijven weten elkaar te vinden. Studenten doen toffe praktijkervaring op tijdens hun studie en leren zichzelf daardoor beter kennen… daar doen we het immers voor! We krijgen nu zoveel mooie dingen voor elkaar met een simpel telefoontje of mailtje. En dit is precies de reden dat ik vind dat ik plaats moet maken. Je moet weggaan op het hoogtepunt van je feestje, niet als de ruimte gedweild wordt en je met je voeten in de bierplassen staat te kleven. Ik heb echt geleerd dat wanneer je er zelf nog veel plezier in hebt, je ruimte moet maken voor anderen zodat zij hun unieke ideeën en bijdragen kunnen leveren.”

Wat zou je tegen de nieuwe Community Builders willen zeggen? 

“Pak volledig de vloer! Geef je eigen draai eraan en voeg je eigen magie toe!”

Waar droom je nu van? 

“Ik vind enorm veel dingen leuk en zie overal nieuwe mogelijkheden… en dan is het wel eens lastig kiezen.  Maar inmiddels mag ik mezelf echt wel een expert noemen in het opbouwen en opzetten van unieke samenwerkingen tussen o.a. onderwijs en bedrijfsleven. En daar wil ik nog veel meer in/mee doen. Daarom ga ik mijn eigen label neerzetten: De Onderwijs Makelarij. Er komen zoveel unieke kansen en geweldige mensen op mijn pad, in die flow ga ik verder. Vanuit De Onderwijs Makelarij wil ik die kansen pakken en samen met kanjers uit mijn netwerk betekenisvolle samenwerkingsprogramma’s neerzetten. Mijn toenemende zichtbaarheid zoals bijvoorbeeld mijn nominatie tot ‘één van de 100 van Katapult’ helpt daar zeker bij. En natuurlijk zal ik nog steeds helpen met mijn netwerk FICA naar een next level te brengen. Van mij zijn jullie voorlopig nog niet af!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *