Gezondheid

Lector Feike van der Leij pleit bij Kamerleden voor afschaffen btw groente en fruit


Feike van der Leij, lector Health & Food aan de Hogeschool Inholland, dringt er bij Kamerleden op aan om de btw op verse groenten en fruit af te schaffen. Tijdens een rondetafelgesprek in Den Haag, georganiseerd door de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte Van der Leij dat het verwijderen van de btw op deze producten een eenvoudige financiële prikkel is en een stap richting een gezonder Nederland. Hij hoopt dat er in de toekomst nog meer stappen zullen volgen.

Het doel van het gesprek was om Tweede Kamerleden vanuit verschillende invalshoeken een beter beeld te geven van de voordelen van het afschaffen van de btw op groenten en fruit. Van der Leij, samen met drie andere uitgenodigde wetenschappers, deed een overtuigende oproep aan de Kamerleden om deze belangrijke stap te zetten.

Er is al geruime tijd een maatschappelijk debat gaande over het afschaffen van de btw op groenten en fruit, waarbij voorstanders dit zien als een middel om gezond voedsel betaalbaarder en aantrekkelijker te maken. Feike is een van hen. In zijn recente podcast “Onderzoekers over de toekomst” benadrukt hij ook het verleidelijke karakter van ongezonde keuzes, terwijl steeds meer mensen met overgewicht te maken hebben.

Feike is aangesloten bij het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid (LPVVG), gefinancierd door Regieorgaan SIA. Dit platform voert praktijkonderzoek uit naar de beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam, veilig en gezond voedsel vanuit verschillende hogescholen. Ter voorbereiding op het rondetafelgesprek met de Tweede Kamercommissie heeft het platform een position paper opgesteld over het afschaffen van de btw op groenten en fruit.

“In het hbo gaan we praktisch om met vragen zoals deze, en dat zie je terug in de oplossingen die lectoren aandragen,” zegt Feike. “We stellen voor om op korte termijn de prijsmaatregel in te voeren voor verse en diepgevroren producten. Dit is een duidelijk gedefinieerde categorie waarbij meer dan 90 procent van de omzet van groenten en fruit wordt meegenomen, aangezien het snijden, schillen, blancheren en invriezen niet als bewerkingen worden beschouwd. Dat lectoren een zeer praktische benadering kiezen in deze discussie laat zien hoe praktijkgericht onderzoek werkt.”

Dat dit onderwerp enorm speelt en er ook vanuit de media interesse is in de visie van Feike blijkt wel uit de artikelen die volgden, onder andere een opiniestuk in het Parool. Daarin pleit Feike voor een suikertaks én subsidie op groente en fruit. “Zo creëren we een permanent voordeel op gezond eten en moedigen we een kostenneutrale shift naar een gezonder voedselpatroon aan.” Ook in zijn recente column voor Food & Agri Business herhaalt Feike zijn boodschap om de gezonde keuze te stimuleren. 

Het LPVVG benadrukt dat hoe eerder we de consumptie van groenten en fruit stimuleren, hoe beter Nederland ervoor staat. Feike zegt: “Het invoeren van een maatregel zoals het afschaffen van de btw kost de overheid geld, maar dit wordt ruimschoots terugverdiend door de besparing op zorgkosten als gevolg van gezondheidseffecten. Laten we het doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *