Out-of-the-box innovatie

“Je moet out-of-the-box denken en over de grenzen van je eigen belang en situatie kijken”

Een interview door het Centre of Expertise Food met Hans Huibers (werkzaam bij NMK Esbaco) over FICA:

“FICA bouwt de brug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Het is een community, een organische samenwerking in een nieuwe netwerkstructuur. Onder de koepel van FICA worden verschillende projecten georganiseerd waarin het onderwijs en het bedrijfsleven samenwerkingen aangaan. In dit ecosysteem doet iedereen aan rolverwisseling – de student wordt projectleider, de docent wordt onderzoeker. Het bedrijf wordt expert en stimuleert de rolvermenging om het maximale uit elkaar te halen. De vernieuwende perspectieven maken FICA uniek. Er vindt kruisbestuiving plaats, kennisdoorstroom op alle niveaus. FICA is een levendig netwerk dat vraagt om een open cultuur. We noemen het ‘toeval organiseren’: door ruimte en vrijheid te creëren, komen interessante innovaties tot stand. Zo hebben studenten de mogelijkheden voor 3D ­food printing onderzocht en een nieuw product voor NMK ontwikkeld: marsepein uit de 3D­ printer. Die creatieve inbreng van buiten kan, in combinatie met ervaringen van bedrijven, veel opleveren.”

“Vanuit NMK Esbaco ben ik een van de FICA-pioniers van het begin. Andere voortrekkers zijn Renee Boerefijn van Loders Croklaan en Feike van der Leij van Inholland. Vanwege de innovatiekracht die FICA ontwikkelt, groeide de belangstelling vanuit andere kennisinstellingen zoals de HAS en VHL en vanuit de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken. Het Centre of Expertise Food heeft goed geholpen bij het verkrijgen van erkenning en herkenning.”

“Het is belangrijk om regelmatig te laten zien wat je doet en de resultaten te vieren”

“Na 2 jaar pionieren bleek het nodig om een beetje structuur aan te brengen. Hogeschool Inholland bood hulp bij het ontwikkelen van een website. Ook is er besloten om op drie vaste momenten in het jaar een FICA-­event te organiseren, om daar te laten zien waar FICA mee bezig is. Die drie momenten vinden plaats in het ritme van de scholen: Green Juniors in januari, de presentatie van de Bedrijfsopdrachten in juni en een event tijdens de Dutch Agri Food Week in oktober. Het is belangrijk om regelmatig te laten zien wat je doet en de resultaten te vieren. De samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen zorgt voor een kruisbestuiving. Hierdoor haal je het hoogste rendement. Het gaat niet om de eigen belangen, maar om het delen van kennis. Hiervoor is een veilige omgeving nodig, waar fouten gemaakt mogen worden. Een omgeving die bovendien uitdagend is en waar het maximale van je kan worden gevraagd, waar het uiterste van je verlangd wordt. FICA is dus niet voor iedereen weggelegd: het vraagt commitment en bereidheid uit de comfortzone te treden, om iets van een ander aan te nemen. FICA geeft weinig vastigheid, waardoor je zelf focus moet aanbrengen. Die manier van werken geeft energie en nieuwe inzichten. Het is bijna een energetisch proces. Nieuwe creativiteit, nieuwe inzichten: zie het als een groeiproces van moleculen, waarin je patronen gaat herkennen. Er ontstaat een organisch ecosysteem: sommige zaken sterven af, sommige zaken groeien juist, zoals gewassen. Zelfs de seizoenen hebben impact. Zie het als een permanente masterclass, als een leerschool voor en met elkaar. Het is uitdagend en vergt flexibiliteit, maar als dat lukt, confronteert de samenwerking je met nieuwe inzichten. Het geeft mij regelmatig het gevoel: zo had ik er nog niet naar gekeken.”

“Geld is natuurlijk nodig, maar commitment is het belangrijkst. Geloof in deze aanpak en het zien van de meerwaarde. Wie meedoet, moet bereid zijn om in het avontuur te stappen. Als je zoekt naar vastigheid en structuur is deze aanpak niets voor jou – dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor kennisinstellingen en studenten. Je moet out-of-the-box kunnen denken en over de grenzen van je eigen belang en situatie kijken. Zoals een Duitse hoogleraar zei: ‘Managing as options’.”

“Het geeft nog steeds veel energie en er zijn nog veel uitdagingen om aan te gaan”

“FICA is een geslaagd programma, dat nog lang niet uitontwikkeld is. Het geeft nog steeds veel energie en er zijn nog veel uitdagingen om aan te gaan. Er is al een mooie samenwerking met mbo-­opleidingen van Wellantcollege en Clusius College, en ook met Wageningen University zijn lijnen gelegd. De volgende stap is internationalisering. Zo willen we bijvoorbeeld tien Duitse studenten koppelen aan Young Professionals binnen NMK Esbaco. Deze nieuwe dimensie staat nog in de kinderschoenen. FICA laat de ontwikkeling organisch groeien: vanuit de vraag moet een aanbod ontstaan. Voor veel mensen is dit moeilijk te begrijpen, maar wij weten: we moeten zaken doen waar energie zit. Het is onbekend waar FICA over twee jaar staat. Daar moet je tegen kunnen: je moet bestand zijn tegen onzekerheden en steeds je eigen koers vasthouden.”

Bron: Food For Thought

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *