In de serie Expeditie Noord-Holland van TV NH onderzoekt boer Ayoub hoe het boerenleven eruit ziet in de toekomst. En hoe ons voedsel dan wordt geproduceerd. Daarom nam hij een kijkje in de keuken bij onze opleiding Food Commerce & Technology. Daar keek en proefde hij mee in het onderzoek dat we binnen de opleiding en vanuit het lectoraat Health & Food uitvoeren met studenten en samenwerkingspartners naar duurzame voedselinnovaties die goed en gezond zijn voor mens én planeet.
Onze lector Health & Food bij Feike van der Leij en onderzoeker Els van Uffelen lichten de kansen van de eiwitrijke veldboon toe. Zo kan de veldboon als lokaal alternatief voor de geïmporteerde sojaboon dienen waardoor vervuilend transport beperkt blijft. En zijn plantaardige eiwitten, wanneer je ze direct tot je neemt in gezond voedsel in plaats van via vlees, ook minder belastend voor het milieu. In het onderzoeksproject ‘Bean me up!’ werken zij samen met diverse partners waaronder Food Innovation Community Amsterdam (FICA) aan de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen als alternatief voor importsoja voor menselijke consumptie en als bron voor plantaardig eiwit.
Boer Ayoub proeft ook diverse producten die gemaakt zijn uit veldbonen, zoals veldbonenmelk en een sausbasis voor knoflooksaus, en waarmee nu geëxperimenteerd wordt om deze ook smaakvol te krijgen. En student Stan Smit laat Ayoub ook brood proeven gemaakt van veldbonen. “Het smaakt niet per se anders”, stelt Ayoub. Stan licht toe: “We proberen het ook zoveel mogelijk op normaal brood te laten lijken, zodat mensen het ook graag eten.”
Vanaf minuut 6.11 in onderstaande aflevering bezoekt Ayoub Inholland.
“Voedselinnovatie betekent dat we samen met studenten nieuwe producten ontdekken, zodat we het voedselsysteem duurzamer kunnen maken,” legt Feike uit. “De huidige werkwijze is niet langer houdbaar, dus we moeten ervoor zorgen dat gezonde producten die van het land komen ook gezond tot hun recht komen in ons voedingspatroon.”
De studenten zijn momenteel bezig met het onderzoeken van veldbonen die in Nederland worden geteeld. Ze experimenteren met deze bonen als eiwitvervanger en creëren onder andere knoflooksaus of drogen de bonen en vermalen ze tot meel, dat gebruikt kan worden als ingrediënt voor brood. Ayoub is verrast dat het brood eigenlijk smaakt als alledaags brood. Student Stan Smit legt uit: “Onze missie is om het zoveel mogelijk op normaal brood te laten lijken, zodat mensen het graag eten.”

Meer weten over de transitie naar plantaardige eiwitten?
In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst vertelt Feike hier meer over.
Lees het artikel van NH Nieuws hier.