HBOKennisuitwisselingMBO

Green Juniors project stimuleert studenten om samen te werken

Studenten helpen ondernemers om bij te dragen aan een duurzame en circulaire maatschappij.

Ondernemers in de agri-, food- en tuinbouwsector dragen vaak veel meer bij aan een duurzame en circulaire maatschappij dan dat zichtbaar is voor de consument. Het blijft lastig om hen te enthousiasmeren om voor een duurzaam alternatief te laten kiezen. Tijdens het vierde jaar krijgen de studenten van hogeschool Inholland Delft de kans om het verhaal van duurzame bedrijven zichtbaar te maken om zo de impact te vergroten. 

Ieder jaar organiseert Inholland Delft in periode 1 en 2 voor de vierdejaars studenten het project Green Juniors. Studenten van de verschillende opleidingen (Food Commerce and TechnologieDier in de Duurzame Samenleving, Landscape and Environment Management en Tuinbouw & Agribusiness) krijgen de kans om samen te werken aan een groot project uit het werkveld van deze vier opleidingen.  De meeste projecten hebben een multidisciplinair karakter en de focus ligt vaak ligt op een verbindend thema als ondernemen. De opleidingen halen ieder jaar projecten op bij opdrachtgevers uit het werkveld, waaruit studenten vervolgens een keuze maken.

Een andere kijk

“Het project zit goed in elkaar. Studenten ervaren hoe ze met studenten van andere opleidingen en disciplines, moeten samenwerken”, vertelt Teffany Kartopawiro (een van de docentbegeleiders van Green Juniors). “Op deze manier ervaren de studenten dat iedere student een andere denkwijze heeft. Dit kan tijdens dit project heel mooi samengebracht worden, waardoor ieders expertise wordt gebruikt en zo de krachten worden gebundeld.” Teffany merkt ook dat de studenten professioneel omgaan met een opdrachtgever. Ze organiseren zelf de consultancy-uren met docenten en regelen met de opdrachtgever verschillende overlegmomenten en een uiteindelijke expertmeeting. 

De studenten hebben tijdens het Inholland Filmfestival in Delft gewonnen met hun film, bekijk hier!

Een tool voor een varkenshouderij

Teffany begeleidt op dit moment een projectgroep die aan de slag is voor een varkenshouderij: Zuiderzeevarken; Good Food, Good Mood. De varkens hebben op deze houderij veel ruimte en licht om te kunnen wroeten. Hun vlees wordt rechtstreeks afgezet naar ongeveer 25 slagers in Noord-Holland. Ook zijn er steeds meer restaurants die het vlees van Zuiderzeevarken op de kaart zetten. Om de consument meer te verbinden met “de stal” is de eigenaar op zoek naar een tool die de interactie mogelijk maakt tussen de varkens en de consument. “De groep studenten die aan deze opdracht werkt is op dit moment bezig met een tool die deze verbinding mogelijk moet gaan maken. In de groep zitten naast vier studenten van de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving ook een student van de opleiding Food Commerce and Technology en ondanks dat deze opdracht buiten haar comfortzone valt, is ze heel hard bezig met de ontwikkeling van de juiste software. De groep zoekt heel goed de samenwerking op met partijen die iets voor hen kunnen betekenen.” 

Een frisse blik 

Naast dat de leeropbrengst voor de studenten heel groot is, is het voor opdrachtgevers ook een mooie kans om een casus uit hun bedrijf te laten bekijken door een groep studenten. “Ik merk dat opdrachtgevers altijd heel erg tevreden zijn met het resultaat van de studenten. Zij hebben een frisse blik, ze denken anders en ze lopen niet al jaren mee met het bedrijf. Daarnaast leveren ze niet altijd een standaard verslag in. Met de Green Juniors zijn de studenten vrij om een creatief product te ontwikkelen als eindresultaat.” 

Wil je inspiratie opdoen? Meld je aan voor het FICA Winter Event op 19 januari (12.45 tot 16.30 uur). Tijdens dit evenement presenteren de studenten hun Green Junior-projecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *