DocentenDuurzaamheidOut-of-the-box innovatie

Food Trendcollege Veldbonen

Op donderdag 14 oktober organiseert Hogeschool Inholland / Inholland University of Applied Sciences samen met het Lectorenplatform Voedsel & Gezondheid het Food Trendcollege Veldbonen. De gezondheidsaspecten en technologische aspecten van de veldboon worden besproken met sprekers Peter Voshol en Fred van de Velde.

Peter Voshol
Onderzoeker Voeding & Gezondheid (Louis Bolk Instituut), Medisch fysioloog en mede oprichter Voeding Leeft

Veldbonen als eiwitbron: waar zit de uitdaging?
De veldboon, net als andere peulvruchten en bonen, wordt steeds populairder richting een meer ‘plant-based’ eetpatroon. En dan met name als plantaardige eiwitbron. Waar zit de uitdaging als het gaat om Gezond, of Duurzaam? Wat is de totale voedingswaarde van de veldboon (en andere plantaardige eiwitbronnen)? Waar zit de potentie van de hele veldboon als onderdeel van een gezond en duurzaam eetpatroon. Wat hebben wij nodig als consument in deze eiwittransitie? In mijn presentatie probeer ik een bewustwording aan te wakkeren in het bredere plaatje van Gezond en Duurzaam door deze vragen te adresseren.

Fred van de Velde
Lector Eiwittransitie in voeding (HAS Hogeschool), leider deskundigheidsgroep eiwitfunctionaliteit (NIZO)

Veldboon in het groene eiwitlandschap
De veldboon is een gewas met grote potentie. Veldbonen kunnen geteeld worden in Nederland (en Noordwest Europa). Ze hebben een grote opbrengst per hectare en kunnen net als alle andere vlinderbloemige stikstof uit de lucht vastleggen. Maar om te komen van teelt tot toepassing in voedingsmiddelen is een grote stap. De techno-functionele en sensorische eigenschappen zijn daar belangrijke parameters in. In deze presentatie zullen de volgende punten aan bod komen:

  • Productie van eiwitingrediënten (isolaat en concentraat) van veldbonen,
  • Functionaliteit van veldbooneiwit,
  • Applicaties met veldbooneiwit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *