DocentenKennisuitwisseling

Food science congress in Wenen – Raising awareness for an agrifood future in secondary schools.

Op 12 november 2021 reist lector Health & Food Feike van de Leij op uitnodiging van de Scientex-congresorganisatie naar Wenen, om een lezing te verzorgen over attractieve agrifood in Nederland. De aanleiding voor deze uitnodiging was een publicatie van eerder dit jaar in “Advanced in nutrition and food science”. Hierin beschrijven Feike van der Leij, Jeanette Nieuwenhuis en Gerry Kouwenhoven hoe het Genomisch kookboek is bedacht en ontwikkeld, en het daarna is uitgerold naar honderden biologie leraren en examenklassen van het HAVO en VWO. 

Deze publicatie is de reden van uitnodiging, om zo een nog breder verhaal neer te zetten onder de titel “Raising awareness for an agrifood future in secondary schools.” Bij het congres waren er meerdere food experts aanwezig uit onder andere Iran, Saoedi-Arabië en Italië. 

In zijn presentatie is het voorbeeld van het kookboek, doorgetrokken naar andere voorbeelden van leermiddelen die zijn ontstaan in het HBO, zoals DNAbAND. Maar ook de manier van werken van Nederlanders trok de interesse van de toehoorders. Veel fieldlabs zoals FIAWHC en vele andere labs die vanuit FICA mogelijk zijn gemaakt, waren voor veel landen nog onbekend. De betrokkenheid van veel industriële partners bij de uitvoering was voor velen een echte eyeopener. 

Uit het gesprek werd geconcludeerd dat modern onderwijs niet zonder inbreng van de buitenwereld mogelijk is. En dat het ook belangrijk is dat de school de buitenwereld betrekt om de student van zijn toekomst bewust te laten zijn en te enthousiasmeren. Studenten moeten zich bewust zijn van wat er nu speelt in de wereld en dat dit invloed zal hebben op hun toekomst. 

Tijdens de vrijdag middag sessie trad Feike van der Leij op als voorzitter. Zijn hele bezoek heeft hij geprobeerd zo duurzaam mogelijk te maken door onder andere met de (nacht)trein i.p.v. met het vliegtuig te reizen. Zo kon hij op donderdagavond vertrekken en was hij op zondagavond alweer thuis. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *