FICAFoodStudenten

FICA Winter Event: frisse inzichten op actuele Food-vraagstukken

Bij Inholland Amsterdam presenteerden vierdejaarsstudenten Food Commerce & Technology in Amsterdam de resultaten van hun praktijkopdrachten tijdens het FICA Winter Event. Samen met studenten van het Wellantcollege mbo, het Clusius College en het bedrijfsleven gingen ze op zoek naar antwoorden op actuele Food vraagstukken, zoals het stimuleren van de gezondheid van senioren met behulp van melkpoeder, het optimaal conserveren van eetbare viooltjes of het voorkomen van verkleurde hamburgers in de schappen van de supermarkt. Gastprekers Annet Bruil, Social Designer en ontwerper van de DIY ETE plate en Vera van Stokkum, promovendus op het onderwerp acceptatie van groenten, vertelden over de bevindingen uit hun onderzoek.

Winnaars

Dennis Hemelaar, Melanie Hertogh, Esmee Kooiker, Sterre van Olst, Natalia Elfering en Bloom de Boer van het team Top BV, waren de gelukkige winnaars door hun lekkere, luchtige en koolhydraat-arme cracker. Na veel bakwerk en 71 recepten verder is er een mooi resultaat voor een lichte textuur, die knapperig is en een laag koolhydraat-gehalte bevat van 2,25%.

De presentatie van Melissa Bodzana, Rick Hettinga, Daan Compas, Stuart Smit en Anouk Oud van team PUURgroenten sprong er bovenuit met de eetbare viooltjes in een nieuw jasje. Door de viooltjes te dompelen in mengsel van Alginaat en Calciumchloride zagen ze er na 28 uur nog zeer appetijtelijk uit.

Annet Bruil: do it yourself ETE plate

Annet Bruil, Social Designer, ontwerpt hulpmiddelen om mensen te sturen in gezond gedrag. Zoals kinderen stimuleren om meer water te drinken met behulp van een DIY (Do-it-yourself)-waterfles die ze zelf mogen versieren. Of door aan senioren leuke gekleurde jellydrops te geven, zodat ze meer water binnenkrijgen. Annet ontwikkelde een eetbord met een voorindeling voor groente, koolhydraten en proteïnen. Uit onderzoek blijkt dat deze voorindeling ervoor zorgt dat mensen minder koolhydraten eten. Interessant is dat respondenten in Singapore meer vertrouwen hebben in een industrieel ontworpen bord en in Nederland de DIY ETE plate het heel goed doet.

Vera van Stokkum: acceptatie van groenten

Promoveerde op het onderwerp ‘Vegetable acceptance a bittersweet story’, zelf van kinds af geen liefhebber van groenten, onderzoekt de vraag: ‘Wat maakt groenten lekker van smaak en wat niet’. De smaak van groente is gering en geblindoekte mensen met een knijper op de neus herkennen niet welke groente ze proeven. Voor velen is het dan ook geen populair onderdeel van de maaltijd. ‘Er zijn nog veel kansen voor productontwikkeling, als het gaat om het stimuleren van het eten van groente, zoals het veranderen van kleur en structuur en het uitproberen van toepassingen voor andere eetmomenten zoals ontbijt of lunch. Ook een meer aantrekkelijke presentatie in de schappen van de supermarkt kan helpen om consumenten over te halen meer groenten te kopen’, zegt Vera

Nog meer Food oplossingen

Een inspirerende middag waarin veel creatieve Food-oplossingen de revue passeerden zoals:

  • nieuwe toepassingen voor eetbaar papier, die gelijk door ‘Primus Ouwel’ in gebruik zijn genomen en via de website worden besteld;
  • Een formule voor melkpoeder om veelvoorkomende kwalen bij senioren zoals Osteoporose en Sarcopenie tegen te gaan, ontwikkeld door het team ‘Vreugdenhil’;
  • Het team ‘Analyse Me’ geeft een duidelijk en praktisch advies voor een gepersonaliseerde analyse van de gezondheid van hun cliënten;
  • Om de houdbaarheid van hamburgers te verlengen kwam het team ‘Nice to meet’ met een oplossing: controled freezing-point storage;
  • Uit onderzoek blijkt dat de tube ketchup van Oliehoorn qua duurzaamheid, prijs en inhoud, niet geschikt is voor andere branches. Daarom adviseert het team om binnen de luchtvaartbranche de afzetmarkt te vergroten.

Het FICA event wordt 2 keer in het jaar georganiseerd. Het Fica Summer Event 2019 staat gepland op 18 juni. Leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo’ers zijn van harte welkom. Bij interesse, neem dan contact op met Feike van der Leij. Save the date!

Bron: Inholland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *