FICA Winter Event 2019

FICA Winter Event

Behoefte aan inspiratie, creativiteit en frisse inzichten? Kom naar het FICA Winter Event op dinsdag 15 januari 2019!

Aanmelden kan door een e-mail te sturen met je voor- en achternaam, organisatie & functie (indien van toepassing) naar:iris.wies@inholland.nl. Ook graag in de aanmelding laten weten of je allergieën hebt ivm de lunch. Let op! Opdrachtgevers en 4e jaars FCT studenten zijn automatisch ingeschreven.

  • Datum: 15 januari
  • Tijd: 12.15 uur – 17.05uur
  • Locatie: Hogeschool Inholland Amsterdam Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam)

 

Route Inholland Amsterdam incl NS Zuid

Programma

12:15 13:00 Inloop met lunch/informatiemarkt
13:00 13:15 Introductie en jury voorstellen
13:15 13:45 Gastspreker: Vera van Stokkom
13:45 14:00 Twee presentaties studenten

Primus Ouwel: Eetbaarpapier met eigen logo

Vreugdenhil; Productontwikkeling Seniorenvoeding

14:00 14:30 Pauze/informatiemarkt
14:30 15:25 Vijf presentaties studenten

PUURgroenten; Eetbare bloemen

Analyse Me; Personalised Health

Nice to Meat; Verlengen houdbaarheid hamburgers

Oliehoorn; Kleine tubes saus

TOP BV; Crackers voor moderne doelgroep

15:25 16:15 Pauze/informatiemarkt
16:15 16:50 Gastspreker: Annet Bruil
16:50 17:05 Prijsuitreiking en afsluiting
17:05 18:00 Netwerkborrel
FICA Winter Event

Op 15 januari 2019 presenteren de vierdejaarsstudenten Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland Amsterdam de resultaten van hun praktijkopdrachten tijdens het FICA Winter Event. De studenten hebben de afgelopen maanden intensief gewerkt aan creatieve oplossingen voor actuele voedselvraagstukken. Tijdens het event kun je op de informatiemarkt in gesprek gaan met studenten, opdrachtgevers en andere food experts. Het wordt een interactieve middag waarop je zelf kunt meedenken over food vraagstukken en reageren op resultaten. Het is een gelegenheid om te sparren met gelijkgestemden en ideeën op te doen voor je eigen organisatie.

Vera van Stokkom - Groente-acceptatie: een bitterzoet verhaal

Vera was vroeger zelf een moeilijke eter. Later werd ze juist nieuwsgierig naar eten, specifieker: naar groenten. “Veel mensen eten onvoldoende groenten, terwijl het wel een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon. Wat maakt dat men groenten wel of niet lekker vindt? Is dat smaak? Textuur? Ik ben, samen met studenten, vooral op zoek gegaan naar hoe groenten aan te passen zijn zodat ze wel als lekker worden ervaren.” Na het afronden van haar promotieonderzoek, eind dit jaar, wil ze verder. “Praktische en toepasbare productconcepten, nieuwe groentemomenten… er is nog zoveel te ontdekken. Ik wil vooral dat er iets mee gedaan wordt.” (Bron: Inholland)

Vera is in december 2018 in Wageningen gepromoveerd op het proefschrift “Vegetable acceptance: a bittersweet story (Role of taste in acceptance of vegetables).” Het promotieonderzoek van Vera heeft o.a. geleid tot het inzicht dat groentes van zichzelf weinig smaak hebben, en dat de waardering voor groentes toeneemt wanneer het met suiker zoeter wordt gemaakt. Dit inzicht levert spannende afwegingen op wat betreft te behalen gezondheidsvoordelen wanneer groente lekkerder zou worden gemaakt met suiker.

Annet Bruil - sociaal ontwerper - Design for Impact

Annet ontwerpt voor positieve impact in de samenleving. Ze richt zich op gezondheid en welzijn met zorg voor elkaar. Haar focus ligt bij het definiëren van ‘het juiste ontwerp’, als antwoord op een complex vraagstuk. Het ontwerp kan variëren van een product, dienst, proces tot beleid en is vaak een combinatie om systeem verandering te stimuleren; een goed product zonder ondersteuning uit het systeem komt niet ver.

Annet heeft ontworpen voor mantelzorgers, jeugd met psychiatrische klachten, koffieliefhebbers en Indiaanse moeders. Ze werkte in Singapore, Australië, India en een zomer in Hongarije, en heeft zich nu gevestigd in Rotterdam. 'Last but not least’; ze gelooft dat je als ontwerper de maatschappij en gedrag beïnvloedt en je een morele plicht hebt om daar goed gebruik van te maken.

Jury

Op het FICA Winter Event worden twee prijzen uitgereikt: beste inhoud en beste presentatie. Deze prijzen worden natuurlijk uitgereikt door een onafhankelijke jury. In de jury: Martijn Rol (sector specialist Food bij Rabobank), Cock Smit (Docent Clusius College), Vera Van Stokkom (Docent en onderzoeker Inholland) en Timon van Geresteijn (oud Food Commerce & Technology student).