EventsKennisuitwisseling

ExpeditieNEXT: Onderzoek naar Zuurgraad en Smaakbeleving

Op woensdag 3 mei vond in Middelburg het wetenschapsfestival ExpeditieNEXT plaats, hét wetenschapsfestival voor kinderen van 6 tot 12 jaar, waar onder andere het onderzoek ‘Zuur op een rij’ werd uitgevoerd. Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het innovatieprogramma ‘Kracht van smaak – Food for Happy Ageing’, richt zich op het veranderen van de smaakbeleving bij het ouder worden en hoe goed mensen in staat zijn om zuurgraad te proeven.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Feike van der Leij, lector Health & Food, en docenten en 2e-jaars studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. In de tent konden kinderen aan echte sensoriektafels plaatsnemen en vier bekertjes proeven met verschillende citroenzuuroplossingen. De kinderen moesten de bekertjes op een rijtje zetten van ‘minst zuur’ naar ‘meest zuur’. De oplossingen varieerden qua zuurgraad: ze hadden pH3,0 (het zuurst), pH3,2, pH3,3 en pH7,0 (water).

De tent met deze activiteit trok veel bekijks, mede dankzij Professor Smakeleuk (verdienstelijk goochelaar Harry Vogel), die met prachtige trucs de kinderen met hun ouders naar de opstelling lokte. In de tent was plek voor negen kinderen tegelijk die de zuurproef konden doen. Buiten de tent stonden twee grote vier-op-een-rij spellen en in de tent nog drie arcade-kasten die als ‘fruitmachines’ de link tussen spel en proef vertegenwoordigden.

Sommige kinderen bleken feilloos het verschil te kunnen proeven tussen pH3,2 en pH3,3 en de opkomst was zo groot dat enkele keren bekertjes bijgekocht moesten worden en formulieren bijgedrukt. In heel Middelburg waren geen proefbekertjes meer te krijgen! Na afloop zullen de studenten Roos Pellen, Lisa Duijvestein, Carlijn van Graft en Jacco van der Helm de resultaten ordenen en met behulp van statistiek keurig op een rij zetten.

Het onderzoek is niet alleen interessant voor de voedingsmiddelenwereld, waar de smaak wordt bepaald door voedingszuur en waar de zure smaak kan worden gemaskeerd met suiker, maar ook voor ouders en kinderen die zo een nieuwe smaakervaring hebben opgedaan. Het was een geslaagde dag vol plezier en educatie! Namens het lectoraat #HealthAndFood dank aan #NWO#NWA#SIA, professor Smakeleuk en vele anderen voor een prachtdag! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *