DuurzaamheidKennisuitwisselingOut-of-the-box innovatie

Een culinair hulpmiddel, maak kennis met Vaversa

FICA heeft er een mooie nieuwe partner bij. Maak kennis met Vaversa. Vaversa biedt met haar tuinen een culinair hulpmiddel. Vaversa’s Mia maakt het gemakkelijk om je eigen groenten te kweken, in je eigen restaurant. Er wordt ingespeeld op vele voordelen, denk aan geen pesticiden, geen plastic voor eenmalig gebruik, geen voedselverspilling en 95% voedselvermindering. En dat niet alleen; Vaversa geeft toegang tot kruiden, bladgroenten en cressen over de hele wereld, waarvan vele niet in de handel verkrijgbaar zijn. Verser betekent gezonder en lekkerder en daar wilde wij graag meer van weten. We spraken founder Olivier Francescangeli:

Hoe is het idee voor Vaversa ontstaan?

“Ik studeerde mijn eerste masters aan de Wageningen Universiteit, op dat moment was vertical farming echt een hot topic. Ik ben me hier meer in gaan verdiepen en ontdekte dat er veel grote industrieën zich buiten de stad bevonden maar nog niet op klein niveau op locatie zelf. We willen chefs graag betere kwaliteit bieden. Met Vaversa zijn we duurzaam bezig, hebben onze klanten de mogelijkheid om alles te verbouwen, met focus op speciale groenten, en is het super vers.”

Wat is jouw achtergrond?

“Ik heb een achtergrond in agriculture engineering en ook een MBA. 5 jaar geleden ben ik Vaversa gestart. Het is nog een echte start up met een team van 6 maar er zit veel potentie in ons product en we hopen dan ook te groeien in Europa het komend jaar.”

VaVersa’s Mia

Hoe zijn jullie bij FICA terecht gekomen?

“Dat liep eigenlijk via verschillende wegen. Ik kwam in contact met docent Jenny Abbenbroek en zo zijn we het eerste kleine project gestart met studenten van Inholland.”

Wat is er tot nu toe tot stand gekomen uit de projecten met Inholland?

“We hebben al wat mooie projecten met Inholland mogen doen. Zo hebben we geëxperimenteerd met het ontwikkelen van een duurzaam salade met vertical farm greens uit Amsterdam en plant based cheese. We hebben heel bewust gekeken naar lokale producten zonder vlees. 

Een ander project waar we aan hebben gewerkt met studenten is onze foundation. Met deze foundation laten we in een expo in Amsterdam technologieën binnen de voedselindustrie zien. De studenten helpen bij het opzetten van deze expo. Zo is er bijvoorbeeld meer te zien over 3D printen en het monitoren van voedselverspilling.”

Wat is je ervaring tot nu toe?

“Heel goed! Je merkt dat de studenten echt willen leren en enthousiast zijn om mee te werken aan de projecten. Voor mij gaat het ook echt om het ‘willen leren’. Je geeft ze een opdracht en ze gaan er meteen mee aan de slag.”

Wat is jullie doel en op welke klanten ben je trots?

“Over 5 jaar willen we door heel Europa zitten bij duizenden professionele keukens. We willen dat chefs impact kunnen maken in de wereld met duurzame en betere producten. We werken al met mooie klanten zoals sterren chefs, leuke concepten en grote cateraars, bijvoorbeeld het restaurant van Unilever of Pesca.”

Wat hoop je uit FICA te halen?

“Ik zeg altijd: Explore things, discover things and just do it. Zelf heb ik niet altijd de juiste partners of tools in mijn netwerk. Met FICA bevind ik mij in een mooi netwerk met partners die mij wellicht verder kunnen helpen.”


Meer weten over Vaversa? Bekijk de website of Instagram.

Meer weten over onze andere partners? Lees hier meer over onze partner Vers aan Tafel of We Design Food.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *