EventsOut-of-the-box innovatieTalentontwikkeling

“De dames hebben het geweldig gedaan, dat ze gewonnen hebben verbaast me niets!”

Er kwamen dit jaar weer een hoop mooie projecten voorbij tijdens het FICA Summer event, maar er kan er maar één de winnaar zijn: projectgroep Bean Me Up! wint dit jaar tijdens het FICA Summer event de prijs voor Greatest Challenge. FICA was erg benieuwd naar hoe Bean Me Up! het project heeft ervaren en hoe de samenwerking met Donny Craves/NMK Esbaco is verlopen.

“Wij – Irene, Joëlle, Saida en Willemijn – zijn van het project Bean me up! Tijdens onze bedrijfsopdracht hebben we onderzocht of de sojaboon uit Canada vervangen kan worden voor de veldbonen uit Nederland in bakkerijproducten. Kan er aquafaba gemaakt worden van veldbonen en kan het vervangen worden voor kippeneiwit en worden toegepast in cakes? Dat kan inderdaad! Dit kan worden toegepast in cakes als eiwitvervanger. Zelfs kan er spijs worden gemaakt van veldbonenpuree wat in een gevulde koek kan worden verwerkt! 

Dit onderzoek hebben wij gedaan in samenwerking met verschillende partijen, waaronder studenten van de Wageningen Universiteit die ook bezig zijn geweest met het onderzoeken of sojabonen vervangen kunnen worden door veldbonen. Daarnaast hebben wij ook samengewerkt met een student van Het Mediacollege, die onze concepten gevisualiseerd heeft én hebben wij adviezen gekregen van veldboontelers”.

Wat hebben jullie geleerd tijdens het project?

“Wat wij hebben geleerd bij dit project is hoe de eiwitten van veldbonen kunnen worden toegepast in verschillende bakkerijproducten (productontwikkeling) en hoe een recept kan worden geoptimaliseerd. Eén van de manieren om veldbonen te benutten in bakkerijproducten was door er aquafaba van te maken, opgeklopt schuim gemaakt van het weekvocht van de veldboon. Dit hebben wij gedaan door de veldbonen te weken, te koken en vervolgens op te kloppen. Hierdoor ontstaat er een schuim dat vergelijkbaar is met opgeklopte kippeneiwit. Een goede vervanger voor in vegan cakes dus! Wij hebben geëxperimenteerd met het toepassen van de aquafaba in verschillende verhoudingen en verschillende toevoegingen waarbij we steeds het recept optimaliseerden. 

Verder hebben wij ook geleerd hoe banketspijs wordt gemaakt. Dit deden wij bij NMK Esbaco. Daar mochten wij experimenteren met het toevoegen van veldbonenpuree als vervanging van sojabonen in banketspijs. Er zijn ook (vegan) gevulde koeken gemaakt met veldbonenspijs”. 

Wat is jullie het meest bijgebleven?

“Wat ons is bijgebleven is onze allereerste rondleiding in een voedingsbedrijf! Dit was bij NMK Esbaco in Hoorn. Tijdens het project mochten wij langskomen voor een rondleiding binnen in de fabriek en zagen wij hoe fondant werd gemaakt. Ook is ons bijgebleven dat je goed moet leren je grenzen aan te geven en je soms ook duidelijke afspraken moet maken met wat er wel en niet bij het project hoort en nog meegenomen kan worden. Al met al is de hele bedrijfsopdracht een hele leerrijke ervaring voor ons geweest. Wij leerden om zelfstandig te communiceren met opdrachtgevers en derden en ervaarden hoe het is om onder begeleiding van een voedingsmiddelenbedrijf een onderzoek op te richten. Aan deze ervaring zullen wij veel baat hebben voor onze toekomstige stage en in ons verdere bedrijfsleven!”

FICA was ook benieuwd naar hoe de projectbegeleider van de groep het heeft ervaren. Hoe is dit verlopen?

Roland, projectbegeleider van Bean Me Up!, was erg tevreden over de samenwerking. “Het Bean me up! Green Juniors team was een heel leuk team om mee te werken. Ze waren enthousiast, erg gemotiveerd en ook goed georganiseerd. Ze zorgden voor regelmatig overleg en hielden mijzelf en de begeleider van NMK Esbaco goed bij de les. De praktijksessies in het Foodlab verliepen vlot en waren goed voorbereid. Gelukkig heb ik een aantal keer hun recepten kunnen proeven. De dames hebben het geweldig gedaan, dat ze gewonnen hebben verbaast me niets!”


Wil jij je als bedrijf ook aansluiten bij het FICA netwerk en met studenten aan de slag gaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *