DocentenKennisuitwisseling

Cursus Sensorisch Onderzoek en kwaliteitscontrole aan de Inholland Academy gaat van start

“De cursus geeft handvatten voor in de praktijk en zelfvertrouwen op de werkvloer”

DELFT – Op 15 februari gaat de cursus  Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole officieel van start.  In samenwerking met de MOA (Profgroep Sensorisch Onderzoek) biedt Inholland Academy de cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole aan. Het 3-daagse programma, biedt professionals in de voedingsindustrie de kans om niet alleen kennis, maar ook ervaring op te doen met het zintuigelijk testen en beoordelen van producten. Volgens cursisten en docenten is dit dé manier om handvatten te generen voor in de praktijk en met meer zelfvertrouwen op de werkvloer te staan. 

Een basis waar vanuit je kunt gaan denken, werken en leren

De cursus biedt onder andere professionals die werkzaam zijn in de voedselketen en -verwerkende industrie, de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen zonder terug de schoolbanken in te hoeven. Dit geldt onder andere voor professionals die zich bezig houden met de kwaliteit van de producten binnen een bedrijf, maar ook voor professionals die hun eigen onderneming en producten verder willen ontwikkelen. Zo is deze cursus voor Cursist Anton Spruit (eigenaar van Don Julian Coffee) bijvoorbeeld een manier op zijn eigen onderneming in koffiebonen naar een hoger niveau te brengen. “Ik ben gestart met de cursus om meer inzicht te krijgen in wat ik allemaal moet leren op het gebied van sensorisch testen en beoordelen en dat blijkt nog heel wat te zijn. De cursus is een goede eerste stap. Ik krijg veel handvatten voor in de praktijk en mogelijkheden om door te leren, naslag werk te doen en mijzelf en mijn product verder te ontwikkelen.”

In 2,5 dag zullen de deelnemers niet alleen veel kennis opdoen over sensorisch onderzoek voor kwaliteitscontrole, maar gaan zij ook aan de slag met het uitvoeren van de belangrijkste sensorische testen. Dit is volgens Wendy docent Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland) wat de cursus zo uniek maakt: “Cursisten krijgen een boek waarin alles rondom sensorische testen wordt beschreven, van verschiltesten tot beschrijvende testen. Maar hetgeen waar cursisten vaak tegenaan lopen is: hoe ga ik dit in de praktijk toepassen? En dat is waar deze cursus hen mee verder helpt.” De cursus zal worden verzorgd door trainers van Hogeschool Inholland die betrokken zijn bij onderzoek, onderwijs en praktijkvraagstukken op het gebied van sensorisch onderzoek, ook wel zintuigelijk onderzoek in de voedingsindustrie. 


Van meningen naar objectieve beoordeling

Tijdens de cursus wordt de tijd genomen om te proeven, ruiken en voelen van producten en smaken, geuren en texturen te beschrijven. Dit om samen tot een sensorisch profiel te komen dat niet alleen passend is voor het product, maar voor iedereen duidelijk is. Zo leren cursisten hoe je een basis legt voor je product waarnaar je kunt verwijzen en onderzoeken. 

Volgens Wendy zijn dit processen die in de praktijk vaak lastig blijken. Bij kwaliteitscontrole gaat het vaak om het beoordelen wanneer een product nog acceptabel is voor verkoop of wanneer het écht niet meer kan. Waar de ene collega al snel denkt dat iets niet meer goed is, steekt de ander zo alles in zijn mond. Daar wil je vanaf. Je wil van beoordelingen die alleen meningen zijn naar een meer objectieve aanpak. En daar geeft de cursus de kennis en vaardigheden voor.”

Naast handvatten ook zelfvertrouwen

Niet alleen het kunnen testen en beoordelen op de juiste manier, maar ook communicatie speelt een belangrijke rol. Want hoe verkoop je wat je hebt bevonden aan het managementteam of een andere laag binnen het bedrijf? Hiervoor krijgen de cursisten tools mee. ‘Een stukje zelfvertrouwen”, aldus Wendy. Niet alleen intern, maar ook extern zorgen de kennis en vaardigheden van de cursus ervoor dat professionals steviger in hun schoenen staan:

“Na de cursus heb ik het gevoel dat ik ook een weerwoord kan geven wanneer mijn product beoordeeld wordt door anderen. Omdat ik nu weet hoe het moet, kan ik hierover mee praten.”

Anton Spruit, deelnemer en eigenaar van Don Julian Coffee

Sensorisch onderzoek voor productontwikkeling

Het uitvoeren van sensorisch onderzoek voor productontwikkeling is een thema waar Hogeschool Inholland zich veel mee bezig houdt in zowel het onderwijs, als onderzoek in de praktijk. Binnen de opleiding Food Commerce & Technology leren studenten over de ontwikkeling van voedingsproducten en het beheren van kwaliteit en processen, waarbij sensorisch onderzoek een grote belangrijke rol speelt. 

Daarnaast zijn de trainers van deze cursus ook als docent-onderzoekers betrokken bij vraagstukken uit de praktijk binnen het onderzoek Sensory & Consumer Research.

Een verdiepend artikel over de cursus is hier te lezen.

Nieuwe groep start 15 februari 2022
Op 15 februari 2022 start in Delft een nieuwe groep enthousiaste deelnemers met de cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Inschrijven is mogelijk via de website. Wil je meer weten over de cursus? Neem dan gerust contact op onze opleidingsadviseur Martijn Haas via T: 06 11127371 of E: martijn.haas@inholland.nl 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *