Out-of-the-box innovatieTalentontwikkeling

Challenge ondernemen levert Food Start-ups op – Ondernemende studenten beginnen eigen bedrijf

Met het ondernemersbloed dat door zijn aderen stroomt, ondersteunt Food Commerce and Technology-docent Zeger Stinis zijn studenten door een eigen onderneming te starten tijdens het derde en vierde jaar van de opleiding van Hogeschool Inholland Delft. “Het bereid je zo enorm voor op het werkveld voor later, je leert jezelf echt goed kennen.”

Het is nu het tweede jaar waarbij vijf bedrijven net zijn afgerond met de interne minor ‘Challenge Ondernemen’. “Ik zag dat er vanuit de opleiding altijd ontzettend veel leuke producten werden ontwikkeld maar deze verdwenen altijd weer in de kast”, vertelt Zeger. Volgens hem was dit zonde, het ondernemerschap iets heel moois. Volgens Zeger vraagt het werkveld vaak naar ondernemende eigenschappen. Met deze insteek heeft Zeger, samen met collega Dylan Berkeveld, twee jaar geleden deze minor opgericht. “Het begon eerst als een leermodule, maar heel veel studenten zetten vaak hun bedrijf toch door.” 

Verloop van derde naar vierde jaar 

In het derde jaar van de opleiding volgen de studenten het vak culinaire productontwikkeling waar ze een tof product/concept proberen neer te zetten. Vervolgens kunnen de studenten ervoor kiezen om met de minor ‘Challenge Ondernemen’ hun product verder te produceren in jaar 4. De studenten leren in het eerste blok hoe ze de productie kunnen opschalen, hoe ze een marketingplan schrijven en welke social mediakanalen ervoor moeten worden opgestart. Aan het einde van het eerste blok moeten de studenten investeerders zoeken zodat ze in het tweede blok het product kunnen produceren en op de markt brengen. Aan het einde van het tweede blok maken ze dan de balans op en kunnen de investeerders hopelijk met winst terug betaald worden. Daarnaast doen ze ook mee aan de pitch battles van Jong Ondernemen. “De volgende stap die ik nog met ze wil nemen is dat we een incubator opzetten. Zo kunnen we de studenten die na het programma door willen gaan met hun onderneming helpen een doorstart te maken.”

Pitch Battles

Jong Ondernemen is een stichting dat ondernemerschap stimuleert onder jongeren. Vanaf de basisschool tot aan de universiteit bieden zij diverse programma’s om jongeren te helpen met hun ondernemersproces. “Vanuit Delft maken wij gebruik van diverse faciliteiten die Jong Ondernemen aanbiedt zoals een eigen bankrekening en het fiscaal goed laten regelen, zonder dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel al geregeld moet zijn.” Inholland Delft scoort goed tijdens de pitch battles van Jong Ondernemen. Zo is de groep van Peppertree Food derde geworden in de categorie Junior Company van Midden-Nederland. De onderneming van Saucijs Uniq is tweede geworden binnen deze categorie en heeft zelfs de landelijke top 6 behaald. “Wij scoren goed omdat onze studenten gericht zijn op de productontwikkeling. Vaak zie je dat andere studentbedrijven nog moeten nadenken over een product. Bij ons is dit al het startpunt.” 

Ontwikkelde producten vanuit Challenge Ondernemen

Persoonlijke groei 

Zeger heeft het programma zelf opgezet. Als zelfstandig ondernemer heeft hij inmiddels veel ervaring opgedaan in het starten van verschillende ondernemingen maar zijn hart ligt toch wel echt in het onderwijs. “Met deze minor komen ondernemerschap en het onderwijs bij elkaar, dat vind ik wel echt heel mooi om te zien.” Het is duidelijk volgens Zeger dat alle studenten heel gepassioneerd raken over het ondernemerschap. “Je ziet duidelijk dat studenten echt het eigenaarschap pakken, het is hun bedrijf. Zij voelen de verantwoordelijkheid van begin tot het eind waardoor ze heel erg hun best doen.” Het valt Zeger op dat de studenten erg groeien. “Ik zie in letterlijk zes maanden tijd dat studenten groeien op persoonlijk vlak maar ook als professionals.” 

Waarom het ondernemerschap?

Als Zeger gevraagd wordt waarom toekomstige studenten zouden moeten kiezen voor de minor ‘Challenge Ondernemen’ vertelt hij: “Ik raad echt iedereen aan om voor dit programma te kiezen omdat de leercurve zoveel malen hoger is dan bij andere minors. Het bereidt je goed voor op het werkveld, je leert jezelf echt kennen en ook al vind je ondernemen niet zo leuk, je groeit er enorm door.”

Benieuwd naar alle ondernemingen van dit jaar? Bekijk ze hier!

Bientjes – Schuldloos snacken met kikkerertwen gecombineerd met Belgische pure chocolade 

Saucijs Uniq – Saucijzenbites van ganzenvlees, verkrijgbaar in drie smaken

Peppertree Food – Sambals en kruidenpasta’s gemaakt van traditionele Afrikaanse recepten

Trusty Truffle – Heerlijke, duurzame chocolade truffels met 30% minder vet

Bonborange – Duurzame sinaasappel-chocolade producten tegen de verspilling van sinaasappelschillen


Meer weten over deze minor?

Zeger Stinis, Docent Food Commerce and Technology Hogeschool Inholland Delft, M: +31884665123, E: Zeger.Stinis@inholland.nl 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *